2015-03-31 2142 瀏覽
投openrice今年最佳餐廳嘅時候發現咗哩間餐廳嘅存在,又咁啱有事出觀塘,路過嘅時候就走入去食試吧。睇過啲食評,有人話哩間嘅雞有時會烤得有啲乾的,所以我有考慮過食【巴東牛肉飯】架 但記得上次去荃灣嗰間好出名嘅【正宗山西刀削麵】,因為我個人唔係幾中意刀削麵嘅口感,反正嗰段時間我又經常喺嗰邊,所以食咗醉雞菜飯,結果大失所望。結果到宜家都仲未有機會返翻去,令我有多少耿耿於懷添 今次唔博喇,就要大受歡迎嘅【印尼黃錦飯】啦先食右上角嘅豆。。。辣係第一感覺,醃辣咗嘅豆令旁邊嘅飯都變辣了 但其實並唔係太辣,辣得黎保仲留咗豆本身嘅清甜味,豆口感嫩嫩的~可能係因為廚師知道豆算偏辣,唔係個個人受得起,旁邊放咗兩片新鮮青瓜協調一下,非常唔錯 黃飯帶少份量嘅薑令到啲飯唔會有單調嘅感覺,亦唔會搶走其他餸嘅風頭,口感乾中帶軟,廚師深明此中之道啊因為食咗啲辣野,所以我想試試左下角嘅瓜,連帶食咗啲椰絲。哩隻瓜感覺係節瓜,軟軟的,調味甜中帶鹹,但唔會過濃,感覺上就似祖母輩嘅出品,食得舒舒服服 椰絲係橙色的,味道同一般白色嘅椰絲唔一樣,稍為甜少少,感覺上就係白糖同黃糖之間嘅分別 但辣豆係辣的,同瓜嘅甜味完全唔同,就好

今次唔博喇,就要大受歡迎嘅【印尼黃錦飯】啦

印尼黃錦飯

但辣豆係辣的,同瓜嘅甜味完全唔同,就好似食緊兩道菜咁,令我有種怪怪地嘅感覺。但我唔知道正宗嘅【印尼黃錦飯】係點嘅,所以覺得怪歸怪,但不予置評

當然同時亦試埋旁邊嘅花生,甜甜的,係蜜糖花生,一粒粒嘅花生本身夠香,俾啲清甜嘅蜜糖粘住,整體嘅味道又香又甜
我唔知哩味花生係唔係自製的,但味道真係幾好

之後試嘅就係右下角嘅【巴東牛肉】了,之前喺灣仔【莎巴】食過,兩者感覺好唔同,【莎巴】嘅出品味道好濃,非常地濃,牛肉粗中帶軟,同油酥餅一齊食覺得好好味,但真係好濃,同濃過龍嘅感覺只差一線,好有個人風格
哩間嘅出品就完全唔一樣喇,牛肉嫩嫩的,煮得好入味,係甜中帶鹹的,感覺上係紅蘿蔔嘅甜,加上牛肉味,配合得認真地好,好舒服,平易近人得多
汁嘅份量亦俾得啱啱好,冇過多亦冇唔夠,有經驗

食完濃味嘅牛肉,就想試試隻蛋了。試過其他地方嘅滷蛋,唔係黃到爛,就係哩隻,一般睇到哩種白色都打定輸數。因為要保持到外黃內白嘅靚樣之後仲要入味係幾有難度的
我一啖搞掂佢。。。嗯。。。都幾好味啵
意想不到,滷味食落舒服,口感結實。白色的蛋白,淡黃色嘅蛋黃都咁夠味,真係有啲匪夷所思

最後要試嘅就係左上角嘅烤雞了,係一件雞胸肉,哩個部位嘛,烤得唔乾就收貨了,試啖,口感偏實,未算乾嘅程度~燒烤味的,味道中規中矩吧。

整體味道都幾好味,試下冇壞,但總覺得好似少咗種親切感,應該冇下次喇~
印尼黃錦飯