每次食完飯後我嘅老毛病就犯了。。。。就係我會完全想唔到可以去邊,完全唔知道有咩想做,當飽到一個程度,我仲會除咗(好飽呀,好飽呀)之外幾乎唔想講其他咩野,當然,今日仲未飽到嗰個程度 我企起深水埗地鐵站已經差唔多成半個鐘頭了,都未知想去邊,禮拜日中午wo,唔係咁早返屋企呱。。。。 突然靈機一動,啊,就好似俾雷打中差唔多,去食甜品咪得囉,我居然喺哩度蕩咗咁耐 就去九龍城啦! 先去嗰間買件西餅食下啦!點去? 。。。。。。。 好容易姐,坐地鐵去樂富落車,行出去聯合道南行,賈炳達道轉左,去到目標嗰條街右轉入去,行個街口咪喺左手邊囉,真係話咁快就到呀,慢慢行10幾分鐘都到啦~一抬頭就見到間鋪嘅招牌喇。1點幾鐘,入面已經有唔少人,我好似做賊咁快步行入去,然後盡快逼到入最裡面。。。點解? 咪因為我知道今日我居然想駛45蚊買一件西餅囉,俾老婆知道我趁佢唔係香港就做埋啲咁嘅事,一定會鬧我一餐勁架喇,上次去尖沙咀海港城買咗一盒馬卡龍之後佢就差唔多想爆死我了 去到餅櫃邊,我就好似其他餓鬼咁頭向前眼金金咁望住造型各不相同嘅西餅喇~要邊件好呢。。。我好快咁排除咗好似好好味嘅Green Tea Opera,同埋
就去九龍城啦! 先去嗰間買件西餅食下啦!

去到餅櫃邊,我就好似其他餓鬼咁頭向前眼金金咁望住造型各不相同嘅西餅喇~要邊件好呢。。。我好快咁排除咗好似好好味嘅Green Tea Opera,同埋誘人至極嘅朱古力作品,而選中咗佢。。。【Mango Napoleon】又點解?因為我上次去咗長洲【允升甜品】食佢地嘅招牌芒果糯米糍,人面舊芒果大到吖。。。又大又淡而無味吖嘛,我咪想試下香港係唔係冇甜嘅芒果囉,點吖!唔得咩?
咩話?點解冇影間鋪入面嘅相? 嗱係咁嘅,其實我覺得攞住部手提去幫啲食物影相係一件好奇怪嘅事,仲要喺人地間鋪入面喺店員面前左影右影?需要好大嘅勇氣囉,如果有隻老鼠喺個餅櫃入面走黎走去嘅話就唔同講法。。。

俾完錢我就行咗去九龍城寨公園,嗰邊風景好環境優美,去嗰邊慢慢享受件西餅都算係一個唔錯嘅選擇,就係搵唔到一張檯唔夠好囉,最後終於搵到張櫈坐底喇,禮拜日好多人呀

我打開個袋,終於可以近距離咁睇下件西餅喇~ 嗯。。。。。。。點攞出黎呢?
藏在袋子裡面的小東西
我決定。。。一手揸住件餅身,直接攞出黎,粗魯哩~~~

Mango Napoleon
件餅嘅造型都幾有心思,餅面上面橫橫直直咁灑咗啲白色糖粉喺表面作為裝飾,睇落都算舒服吖~
Mango Napoleon
件餅用咗三片酥餅將啲淡黃色嘅custard分為兩層,下面嗰層仲有三小件芒果呢,唔知味道點呢,應該點食好呢。。。等我想想。。。。。。好,想好喇,有三片酥餅,就分開三部分食啦~

從頂開始啦,我左手托住件餅,右手就唔客氣喇 O(∩_∩)O~,輕輕地。。。一野就將個頂拆咗落黎喇
 仲黏住少少custard,慢慢咁移到咀邊,咬落去。。。嗯。。。custard幼幼滑滑的,甜味中等,淡淡地甜,酥餅幾酥的,簡單嘅餅香,少少custard,兩者加埋一齊,感覺唔錯啊~~~

望住剩返嘅部分,哩下靠技術喇,要用啲陰力,我要一拉之下,將下層嘅custard都帶起部分,哩片酥餅夾喺中間,就係為咗我地食嘅時候要食到上下都帶custard嘅感覺嘅姐~ 。。。。黎。。。嘿嘿,得喇~ 咬咬。。。嗯。。。哩層嘅酥餅嘅纖維比最上層嘅緊緻一啲,餅味感覺上亦濃少少,配合上多啲啲嘅custard。。。OK啊~
芒果
終於到最後嘅一層喇。。。芒果亦喺哩層度,精髓所在啊~ 但心入面突然泛起一種奇怪嘅感覺。。。件餅好似黏住咗塊卡紙底。。。唔係好似,唔止黏住,係直情黏實塊卡紙底呀~~~ 我用力將佢地拉開。。。得喇。。。呵呵。。。。原來係整餅師傅故意用咗啲透明嘅野將件餅緊緊咁黏住張卡紙啊,幾安全穩陣吖,真係好貼心嘅設計~
底卡紙
嗯。。。我刮咗啲透明黏物黎試試,冇味道的,咁就唔會影響到件餅嘅味道啦,Good~
試試最後一層先,一口咬落去,嗯,最硬嘅一層
 當然餅味亦係最濃啦,纖維密成咁,當然要同芒果帶custard一齊食啦,Ok啦~ 芒果夠甜,但唔係話好甜,同淡淡地甜嘅custard好配合。

俾我感覺最大嘅係芒果,完全唔會過甜,同成件餅好夾,如果用咗另一隻甜啲嘅芒果嘅話,我就唔會俾個笑臉佢喇~
哩件西餅三層各有不同口感,食落亦有不同感覺,custard幼滑,餅香,芒果微甜,俾我一種總廚想做出一種盡善盡美,完美無瑕,無可挑剔嘅感覺,佢非常成功咁作出咗心目中想要嘅感覺,謝謝喇

2015-02-01
外賣自取