2015-01-05 5349 瀏覽
每次放假都想出去食野,但唔係次次都有心水,落咗街,去到巴士站見到有架車直出中環,都真係好耐冇去過,咪上車囉,去到中環,都唔知去邊度好,行行下就去到蘭桂坊喇,突然想起好耐之前已經想去【陸羽茶室】,咁啱喺附近,咪過去囉。。。入到去,見到個企堂,佢目無表情,已經覺得唔對路,咁我都要同佢講我一個人架,咁佢就帶我埋位喇,問我飲咩茶,普洱啦,之前佢就叫人倒咗壺普洱俾我,然後就叫我睇下想食乜,然後就去忙了,佢全程都冇表情,令我記得之前有食友講過,佢地記得邊啲係熟客的,我終於明白曬係咩意思了,仲親身感受到分別,見到熟客就好招呼,生客就懶懶閒,冇辦法,舊式茶樓,係咁架喇,冇完全唔理你咪得囉。。。我飲啖茶先。。。淡淡地,冇乜茶香,連牛池灣街市後面嘅街坊茶樓都飲過佢,又係因為我係生客嘅原因? 唔知邊個話陸羽用陳普洱侍客的,飲咗咁多年茶,我就真係飲唔出哩壺冇味道冇香味嘅茶有幾陳喇 35蚊茶錢俾啲咁嘅野我飲,唉。。。除咗歎息我已經唔想俾其他反應。。。睇下張點心紙先,1點幾鐘我想食飯,見到有3款飯可以揀,就【柱侯焗排骨飯】,再加個【蛋黃蔴蓉包】啦。。。等咗陣,蔴蓉包上檯喇,感覺熱騰騰的,攞上手好熱,咬咬,包感覺正

35蚊茶錢俾啲咁嘅野我飲,唉。。。除咗歎息我已經唔想俾其他反應。。。睇下張點心紙先,1點幾鐘我想食飯,見到有3款飯可以揀,就【柱侯焗排骨飯】,再加個【蛋黃蔴蓉包】啦。。。等咗陣,蔴蓉包上檯喇,感覺熱騰騰的,攞上手好熱,咬咬,包感覺正路啦,再黎,食到蔴蓉喇,幾香啵,唔會太甜啱啱好,見到有白芝麻,感覺好真實,再咬就見到蛋黃了,唔錯,哩個包食得過,咁大個,半飽了
。。。。。。食到差唔多個飯就到了,試下先。。。味道。。。點講呢。。。鹹?唔係。。。淡?都唔係。。。係寡呀!再食,真係寡!食到有小洋蔥,感覺怪怪的,細細粒嘅排骨,嗯,有好幾粒,但真係唔覺得有咩好食,根本唔好食,見到企堂阿叔擺低嘅醬油。。。你地有眼睇架啦,同份飯個感覺都唔同,點加呀。。。反正好耐冇食過一餐咁無奈嘅,上次有咁嘅感覺係去彩雲邨嘅一間大排檔嘅炒飯,賣45蚊,今次就110蚊再加一囉,上次嗰碟仲可以話大碟啲可以打發時間,今次就又細份,小氣又冇乜好食,食到好無奈囉。。。。。。另一個企堂仲問我好唔好食,好多謝有你嘅問候,但我真係唔識答你,亦唔好意思答你

埋單盛惠200出頭,我真心覺得其中嘅140蚊係俾多佢嘅,或者只係嗰客飯嘅個別問題,又或者係個別茶嘅問題,但我已經心淡了。。。食友們,真的,求其一間大排檔嘅阿姐都親切過佢地某啲企堂,我唔係話某啲人態度唔好呀,有問有答架,就係傲慢囉。。。如果唔係熟客就唔好去喇,浪費錢浪費時間架咋
但平心而論,個蔴蓉包係食得過的
古色古香的
蔴蓉包