2014-12-06 767 瀏覽
平時好少入元朗飲茶,咁啱同蝦子餅響大橋街市買餸,所以就試下響江南美廚酒家飲茶。酒樓設計分3層,每層茶芥價錢都唔同,一樓每位$6,其餘層數$8,所以我地決定上2樓飲茶。雖然地方比一般酒樓細,但環境寧靜及好舒服,侍應亦可以集中服務,我地2位點了以下點心:香茜叉燒腸+蟹子燒賣:每份只需$26.8。香茜叉燒腸: 好難得腸粉皮可以咁超薄及嫩滑,從外面已睇到叉燒內涵,必食推介 蟹籽燒賣: 料足餡靚大大粒,正 雞扎: 每間酒樓雞扎個餡都不同,呢度就用 腐皮包住豬皮,豬肚,火腿粒及冬菇,咬 落湯汁鮮甜,好鐘意呢個配搭。 咖哩蒸魷魚: 味道香濃,咬落爽口,唔錯 鳳爪排骨飯: 雖然價錢只需8.8,但無因此 而偷工減料,質量都好好,絕對抵食 腊味糯米飯: 雖然細細盅,又有臘肉臘腸, 秋冬必選 薑蔥豆卜牛柏葉: 個汁超香濃惹味,牛柏葉 亦好爽口,豆卜吸收晒香濃湯汁,必食之選 越南蝦春卷: 用越南米網紙包製而成,內餡 主要是芹菜及蝦,用料都好足及香脆可口其實呢間酒樓有豬潤燒賣,不過我地對豬潤麻麻無試到,整體黎講呢間酒樓質素已經有中上程度,價錢都算適中,所以有機會既大家不妨試一試

香茜叉燒腸+蟹子燒賣:每份只需$26.8。

蟹籽燒賣: 料足餡靚大大粒,正

雞扎: 每間酒樓雞扎個餡都不同,呢度就用
腐皮包住豬皮,豬肚,火腿粒及冬菇,咬
落湯汁鮮甜,好鐘意呢個配搭。

咖哩蒸魷魚: 味道香濃,咬落爽口,唔錯

鳳爪排骨飯: 雖然價錢只需8.8,但無因此
而偷工減料,質量都好好,絕對抵食

腊味糯米飯: 雖然細細盅,又有臘肉臘腸,
秋冬必選

薑蔥豆卜牛柏葉: 個汁超香濃惹味,牛柏葉
亦好爽口,豆卜吸收晒香濃湯汁,必食之選

越南蝦春卷: 用越南米網紙包製而成,內餡
主要是芹菜及蝦,用料都好足及香脆可口

2014-11-06
$75 (早餐)
  • 雞扎
  • 薑蔥豆卜牛柏葉