2014-11-08 4195 瀏覽
10月份是男朋友的生日月,今次連同友人一齊三丁友去左灣仔Berliner German Bar and Restaurant食德國菜慶祝.我地去個晚係星期日7:00PM, 因為一早BOOK左位, 所以唔洗等就可以入座. 見到餐廳內已經有8成滿. 所以如果假日去就最好BOOK定位先啦.食德國菜配杯啤酒是常識吧.哈~未叫野食先叫左酒先.-0.5ML Erdinger Dunkel HK$ 68啤酒麥味重, 而且算比較容易入口左: German Mule HK$ 68 (雞尾酒)右: Berry licious HK$ 58我揀左杯German Mule, 因為女生嗎, 比較喜歡雞尾酒較甜又容易入口. 不過我呢杯就勁重酒味, 而且味道麻麻, 我飲到一半就唔想再飲啦.而男友就有D感冒, 所以當晚與酒無緣, 點左杯無酒精Berry licious. 但我想講, 佢杯飲品好好飲.招牌豬手 HK$198德國豬手出名外皮脆卜卜. 呢隻豬手上枱時熱辣辣, 切開時即時香味四散.外皮香脆, 但有少少硬. 內里內質一D都唔韌, 仲好燜. 如果單食覺得膩, 可以配以酸蘿蔔絲一齊食, 一樣咁好味. 推介~Hunt

食德國菜配杯啤酒是常識吧.哈~
未叫野食先叫左酒先.
-0.5ML Erdinger Dunkel HK$ 68
啤酒麥味重, 而且算比較容易入口
左: German Mule HK$ 68 (雞尾酒)
右: Berry licious HK$ 58

招牌豬手 HK$198

Hunter Schnitzel HK$ 172

豬扒比較乾, 而且無咩味. 一定要點醬食. 無咩特別, 我覺得伴菜既薯仔仲好食.
Sausage Platter HK$ 218

德國菜另一個重點推介就係德國香腸. 一碟佈好似有5款香腸.
而我只記得成碟腸有一款香腸內有芝士既特別好食, 其他就無咩特別. 但一大班人黎, 都推介點呢個菜.
Pasta with Braised Beef HK$ 160
我對呢個Pasta超失望, 睇menu個時張相係有汁架. 點知黎到個意粉好乾身, 而且仲要唔夠味.
唔知係未唔夠汁關係, 意粉有部分係無咩味的. 我地食左少少就無食啦. 唯有打包拎返屋企.
因為係openrice印左張優惠卷, 主菜可以買一送一. 所以計落每人都係2百幾, 算抵食. 而且呢喥地方夠大, 一大班人黎就最岩.
2014-10-19
生日