2014-10-25 880 瀏覽
小弟不是本區人, 只是放假過來此處上工聯會課程。因為太早到離上堂還有很多時間, 就決定周圍找找有什麼吃和打發時間, 最終還是決定來一盅兩件。說實話, 我入去此酒樓前我都猶疑了一下, 因為睇門面就已知係D比較OPEN, 開放式同自助形式的酒樓, 打比喻似得如, 信興此等舊式酒家。因為櫃位正係正門口中間開放式, 即是說你自己行去埋單, 也同樣說你什麼都自己做的暗預。唔理, 反正好似價錢商宜, 入去自己找位坐下, 選好點心就行去侍應面前給入單, 身為香港人的我, 懂得轉膊, 不會蠢到叫佢埋離, 真是天都黑 .... 哈哈 !  我一個人點了牛肉球,棉花雞,波菜餃及雞絲粉卷, 單寫明賣點是即叫即蒸, 不知是真是假, 基本上最少也要等上十五多分鐘。食物味道評分如下:波菜餃 - 8分 (入口好新鮮, 同蒸得剛好, 蝦爽)牛肉球 - 7分 (無特別)棉花雞 - 9分 (出奇地多棉花, 反而雞不多, 是我有史以來, 見到最貼題的棉花雞 - 棉花先係主角)雞絲粉卷 - 9分 (一個字好味, 粉皮是厚, 我覺得OK , 入面D肉夠入面, 整體配合得OK, 正)因為本來不打算寫食評, 所以無拍照 ....

波菜餃 - 8分 (入口好新鮮, 同蒸得剛好, 蝦爽)
牛肉球 - 7分 (無特別)

因為本來不打算寫食評, 所以無拍照 .... 食晒先後悔 !

由於我自己一個人, 所以一壺茶就夠, 不用要人加水, 所以呢方面又無服務要求, 食完時間差不多, 自己行出去埋單, 非常方便, 不用左等右等, 結賬什麼$58左右, 除開一個點心不用$15, 本人覺得超值 !!!

2014-10-24
  • 棉花雞