2014-09-18 3939 瀏覽
今次尼到cafe deco group 在葵芳新開既Berliner。係香港少有專做德國菜既連鎖餐廳,餐廳裝修唔算特別有風味,但係個啤酒吧都算幾靚仔。香腸拼盤E個拼盤由四款腸拼成Nurnberger Bratwurst Regents burger Cheese krainer老老實實除左d皮硬d軟d同肉質有分別之外我真係唔識食。味道上唔算太有驚喜,不過幾個人一齊分享飲下啤酒都唔錯既。柏林秘製焗豬手表皮非常脆,咬開之後有好豐富既骨膠元,肉質都唔太乾,口感嫩滑。味道唔會太咸,調教適中。酸菜也做得唔差,就咁食都唔酸,但係又足以解滯。可惜薯蓉整得唔算特別出色。火箭菜德國火腿脆皮薄餅Parma Ham pizza 就食得多,Berliner 用左一種好有趣既方法。佢用左好香既煙薰火腿代替Parma ham, 加上香濃既菇同松子增加口味複雜度,我覺得係一個成功既創意之作。可惜佢地既底皮做得非常軟身,連拎住食都有難度。Erdinger dunkel 黑啤隻黑啤既好香,帶有好重既蜜香。口感醇滑,黑啤尼講唔算苦。麥味之後帶蜜甜味,transition 亦都太順不會太突兀。Erdinger weissb

香腸拼盤

火箭菜德國火腿脆皮薄餅
1997 瀏覽

Erdinger dunkel 黑啤

Erdinger weissbier 白啤
白啤既有好豐富既花蜜香味,佢既氣比較多飲落口既時直頭有點似梳打水之後香麥味蜜甜味一次過湧哂出尼,但係aftertaste 比較弱。