2014-09-06 3643 瀏覽
Soulmate coffee今日慕名而來,尼到葵興工廠區既騷媚咖啡。佢隱藏在工廠大廈既地下,好似一個秘密咖啡基地咁樣。話說佢地曾經係葵涌廣場開店,但係應租金太貴所以就搬離商場。由於地方較偏,多數都係熟客尼幫襯,不過客人都算幾多,好多尼食佢既pasta set。雖然地方細,但係老闆都好親切而且會同客人傾下計,這些街坊小店真係買少見少喇。Latte 有很美麗既雙翼天鵝拉花,同埋有一個好有趣既舊式鐵杯造型既杯。感覺好本土,好有特色。味道亦非常唔錯,咖啡豆用上哥斯達尼加,危地馬拉同印尼的拼配。整體味道非常和諧,係一種好適合做奶咖啡既豆。味道有好香既奶油味,有點類似肉桂既印尼香料口味。Harvey 奶讓咖啡有更豐富既甜度同口感。不錯。藍山手沖第一次親嚐藍山咖啡,可以用一個比較平民既價錢試下d名牌豆。熱既時候香味係紅茶既香,開始涼下來香味加多點果香。口感body 中等厚滑。味道有好強既honey note, 又帶一點蜜棗既味道。aftertaste 有好強既milk chocolate 味道。味道複雜又豐富,很不錯。

Soulmate coffee

Latte