2014-06-03 487 瀏覽
今日去PMQ Night Market,本來打算係Market入面食下野但由於又熱又人多,所以決定落返中上環吃。熱辣辣嘅天氣決定去食越南野,九點要等位,所以我地去左另一間。其實我地應該等下,因為有人等味道應該係有保證。當我地入到去鋪頭已經得返無幾枱客人,而且準備打烊 o既狀態。因為已清緊垃圾。套餐A靜係得飲品。套餐B都有包小食同飲品。我地一坐低叫左3個套餐B豬頸肉撈檬、雞絲撈檬、咖喱雞翼配法包同單點左牙車快。小食我地叫左上湯油菜、水晶香茅豬肉卷、水晶包(+3)。飲品: 青檸梳打x2、三色冰。小食先黎,真係一碗湯之後幾塊生菜,水晶卷入面係有小小肉碎同木耳,水晶香茅豬肉卷就係有d檬粉豬肉同生菜。撈檬好快都黎到,同一般o既一樣青瓜、紅蘿蔔、生菜花生同炸。個魚露汁就非常唔夠,得一碗仔,我地問姐姐再攞,佢話比多小小你,唔該哂喎。而且佢地d汁淡到呢。咖哩雞翼,朋友話d味怪怪地,仲要唔係用薯仔黎整,係蕃薯。因為我ok蕃薯,所以可以接受,朋友們就覺得好奇怪。反而全枱最好食嘅係牙車快,係冷盤好似沙律咁,酸酸甜甜好開胃。有紫椰菜同椰菜仲有小小金不換。飲品方面,三色冰椰汁味道非常怪,係未飲過咁o既汁味o既椰
今日去PMQ Night Market,
本來打算係Market入面食下野但由於又熱又人多,
所以決定落返中上環吃。
熱辣辣嘅天氣決定去食越南野,
九點要等位,所以我地去左另一間。
其實我地應該等下,因為有人等味道應該係有保證。
當我地入到去鋪頭已經得返無幾枱客人,
而且準備打烊 o既狀態。因為已清緊垃圾。
meun
套餐A靜係得飲品。
套餐B都有包小食同飲品。
小食我地叫左上湯油菜、水晶香茅豬肉卷、水晶包(+3)。
飲品: 青檸梳打x2、三色冰。
水晶香茅豬肉卷 & 水晶卷
小食先黎,
真係一碗湯之後幾塊生菜,
水晶卷入面係有小小肉碎同木耳,
水晶香茅豬肉卷就係有d檬粉豬肉同生菜。
雞絲撈檬
豬頸肉撈檬
撈檬好快都黎到,同一般o既一樣青瓜、紅蘿蔔、生菜花生同炸。
而且佢地d汁淡到呢。
咖哩雞翼配法包
咖哩雞翼,朋友話d味怪
怪地,
仲要唔係用薯仔黎整,係蕃薯。
因為我ok蕃薯,所以可以接受,
朋友們就覺得好奇怪。
反而全枱最好食嘅係牙車快,
係冷盤好似沙律咁,酸酸甜甜好開胃。
有紫椰菜同椰菜仲有小小金不換。
飲品方面,三色冰椰汁味道非常怪,
係未飲過咁o既汁味o既椰汁。
青檸梳打好慷慨比左一罐梳打水,
但得2片青檸,仲要d砂糖係未溶的。
點解可以咁樣其實?

上湯油菜
2014-05-31