2014-05-29 6471 瀏覽
朋友仔生日飯,見佢學緊德文就決定去食德國菜。其實我都未食過德國菜,咸豬手就食過嘅。經op table map book位,非常方便,填哂d資料確定時間就ok啦。上到去地方都幾舒服至小唔會痴實隔離枱,而且有室外同室內,因為天氣太熱都無人坐室外。Berliner做緊main course buy one free one,只要print張coupon每枱最多可以叫4個main courses,再free 4個。我地點左Pork Knuckle (德國鹹豬手配酸菜薯蓉),Sausage Platter (德國香腸拼盤) ,Flammkuchen with Black Forest Ham Pizza,蝦意粉。豬手成隻上枱,waiter幫忙下已經將佢分左屍,豬手皮好脆肉好嫩,埋酸菜一齊食無咁漏,香腸拼盤大大話話有5,6款唔同嘅腸仔,我自己覺得白色腸好食d,因為紅色嘅都好咸。Pizza料有ham,蘑菇同火箭菜,仲有小小菘子仁。但都係好咸突別係塊ham。反而個蝦意粉就味道比較淡。不過食完咁咸嘅中和返都ok o既。我地7個人第一round之後唔夠,加點左個酥炸薄豬柳同燴牛肉醬拌意粉。燴牛肉醬意粉味道
朋友仔生日飯,見佢學緊德文就決定去食德國菜。
其實我都未食過德國菜,咸豬手就食過嘅。
上到去地方都幾舒服至小唔會痴實隔離枱,
而且有室外同室內,因為天氣太熱都無人坐室外。
豬手成隻上枱,waiter幫忙下已經將佢分左屍,
豬手皮好脆肉好嫩,埋酸菜一齊食無咁漏,
香腸拼盤大大話話有5,6款唔同嘅腸仔,
我自己覺得白色腸好食d,因為紅色嘅都好咸。
反而個蝦意粉就味道比較淡。
不過食完咁咸嘅中和返都ok o既。
我地7個人第一round之後唔夠,
加點左個酥炸薄豬柳同燴牛肉醬拌意粉。
燴牛肉醬意粉味道唔錯吃唔會太咸,
而且每啖意粉都充滿住牛腩同醬汁,真心覺得好食。
酥炸薄豬柳整到好薄咁炸,非常脆口,
加左檸檬汁會無咁肥。
佢仲有一個好似忌廉蘑菇醬可以dip。
尾升當然係要以甜品畫上句號啦。
因為朋友仔生日,我地自備左蠟燭,
餐廳仲幫我地o係碟邊寫字,
我地點左Dessert Platter,有三層。
第一層係栗子mousse同朱古力餅,
栗子mousse用個杯裝住上面仲有幾粒士多啤梨,同幾條朱古力脆條。
個栗子mousse其實有小小食唔岀係栗子味,大家仲係度估係咪chocolate mousse。
朱古力脆條非常的甜。
第二層係 pancake with raspberry sauce。
朋友話好好食,半碟佢食哂咁制。開頭佢用Apple strudel d雪糕點黎食,
之後佢再試raspberry sauce佢話無咁漏。
最後一層就係Apple Strudel配雲利拿雪糕。
好好味,因為自己本身都好蘋果同玉桂,暖暖嘅Apple strudel 配凍冰冰嘅雪糕,簡直一流!
2014-05-19
生日