2014-04-23 4801 瀏覽
這個位罝,曾經是一間我喜歡的放題,半年未到原來已換了新主,不過一點也不可惜,反而非常高興,因為原位於九龍灣mega box的小飛象搬來了,之後想食葡國菜大方便了,yeah~~~而家小飛象都做semi-buffi,點一個主菜就有哂頭盤/刺身/燒物/生果/沙律及湯,一個頭盤由百幾到近三百,ok啊 最最最開心係有生蠔及鵝肝任食woo~woo~woo,mega box既時候都冇生蠔食,太好了!!!生蠔夠新鮮,跟酒店食到既貨色一樣,海水味濃應該係澳洲蠔吧~雖然係任食,但每次黎4隻,唔會落十隻黎十隻,還好加單都陸續送上.ok!除了必食生蠔外,煎鵝肝多士,芝士燒凡立貝也是必食的,鵝肝幾大塊,煎得微焦,香到死!塊多士好脆,不過吸哂d油唔敢食太多,我只食2件就收手了.芝士凡立貝個芝士好creamy,凡立貝就細隻少少,合格啦.仲有芝麻燒雞翼,我想讚一讚係全翼黎既,好大方啊!另點了燒茄子及海鮮酥盒,前者似食pizza,+芝士蕃茄同燒;後者海鮮餡只有蝦仔及魷魚粒配上白汁,個酥盒好滯肚,不宜多食.主菜了:紅酒燴牛肉飯/葡燒羊架,前者百幾,後者約$228,羊架好大份,有3支,加烚薯及salad一小兜,羊冇人問過

主菜了:紅酒燴牛肉飯/葡燒羊架,前者百幾,後者約$228,羊架好大份,有3支,加烚薯及salad一小兜,羊冇人問過我要幾成熟,唔夠細心,上卓後意料之內地"生",怕生紅肉既我當然退貨啦,侍應都好禮貌地同我跟進,之後再上卓好少少了,但始終羊架太厚未切開,3份1肉仍然生,放棄了.熟既羊架味道還不錯.男友既燴飯冇投訴,怕酒味既佢都食左8成.

以上全部食物都是落單的,salad bar,湯及刺身自取,湯都提一下,是日有磨菇忌廉湯及龍蝦湯,兩款都正!磨菇湯有大量菇碎,忌廉冇一般的白,感覺冇咁肥膩;龍蝦湯就一個字可形容---濃.自助卓上比較少選擇,甜品亦欠奉,三文魚刺身較耐出一次,如果可改善一下這些瑕疵,我可能每星期都黎一次
.黎緊既朋友生日飯,哩間都會on list.下次一定要點多d葡式野.
cream mushroom soup
seasome wings (whole)
fresh oysters
grilled cheese scallops