2014-03-16 931 瀏覽
經朋友介紹, 發現了這家隠世小店, 無論價錢, 食物質素, 都是超讚的. 不得不讚老板的落力經營, 加油.話說本人十分喜歡食焗豬扒飯, 所以身邊朋友每次發掘了好食的, 就會告知.正如這家一樣. 這已是我一個月內第二次到訪了.焗豬扒飯餐, 其實只係個飯加餐飲. 配熱飲, 只需$37 (今時今日, 在連鎖店吃個焗豬, 有質素的焗豬, 已經唔止呢個價了)餐湯並不是明文規定有的.但要碰碰運氣, 如果當天仍有紅湯/白湯/中湯未沽清, 老板娘就會自動波地送湯比你.今次由於我十分趕時間, 所以黎之前, 打個電話落柯打, 1客堂食, 1客外帶.冇估計錯誤, 由電話落柯打, 到我到逹及焗飯上枱, 足足25分鐘.絶對是慢工出細貨.說回焗飯的做法.飯底 -- 是有炒底的 (吃到尾聲, 都沒有油淋淋浸飯 )豬扒 -- 是有加蛋炸過的, 面積之大, 差不多夠蓋過飯面最後加個疏菜鮮茄汁, 再去焗, 簡直是天作之合.湯 -- 平時不太好紅湯的我, 這店的紅湯, 真的十分足料及味道好, 令我日後對紅湯完全改觀整個焗飯的份量十足, 自問不細食的我, 把半碗湯(唔係老板娘刻薄, 只是我有自知之明, 唔想浪費, 所以要求
不得不讚老板的落力經營, 加油.

正如這家一樣. 這已是我一個月內第二次到訪了.

餐湯並不是明文規定有的.
焗豬扒飯
絶對是慢工出細貨.

說回焗飯的做法.
飯底 -- 是有炒底的 (吃到尾聲, 都沒有油淋淋浸飯
豬扒 -- 是有加蛋炸過的, 面積之大, 差不多夠蓋過飯面
最後加個疏菜鮮茄汁, 再去焗, 簡直是天作之合.

整個焗飯的份量十足, 自問不細食的我, 把半碗湯(唔係老板娘刻薄, 只是我有自知之明, 唔想浪費, 所以要求半份就夠), 一客飯吃掉, 真的有十分滿足的感覺.

在等吃期間, 發現該店的下午茶十分十分吸引, 必定會度個期黎試一試.
題外話/補充資料: 正如文內所說, 餐湯唔係必然的, 而我堂食又只吃了半碗湯. 到尾聲, 老板娘把我外帶的一客飯包好了放上枱, 我好奇地問, 沒有湯嗎? 因我老公十分喜歡這個紅湯的. 老板娘話, 沒有了. 同時, 有一位客人進店, 點了餐, 老板才發現仲有半碗湯. 正當我失望之際, 老板跟老板娘在密密斟後, 老板娘又拿了一碗湯出來. 說是我的半碗湯, 老板覺得, 若然有湯淨, 一定要先給我, 因為我先到先點餐. 所以老板娘就把餘下的湯全都給我了. 完全感受到什麼時人情味, 這個往往要在小店里, 才能散發出來. 十分感動喔
2014-02-19
焗豬扒飯