兩個月前偶然經過街口, 看見一間新開的茶餐廳, 名叫 紅磡冰室, 個名就夠剎食嘞, 夠膽用成個區來改名, 咁大口氣吓話! 好! 我就姑且入去試一試. 誰知不試尤自可, 一試竟上了癮這店地方不大, 五十個座位左右啦, 我是早上時段光顧的, 大約9時, 但門口已有幾個人在等位了. 我等了五分鐘就有位了看看Menu, 典型茶仔款式: A-F餐, 我點了A餐: 鮑魚絲火腿通粉, 煎雙蛋, 牛油方包, 熱飲出貨速度都算快, 只兩分鐘就把一碟鮑魚絲火腿通粉送到我面前, 先呷一口湯, 熱度適中, 味道很好, 而且似曾相識…… 對! 很像翠X 的味道, 好味!未吃完通粉, 煎雙蛋已經送到桌面, 這份煎雙蛋的水準超高, 蛋黃水旺旺, 蛋邊完全唔燶, 當下已搶先把它吃掉, 一流!那杯凍奶茶又是水準之上, 茶奶比例適中, 但由於我不嗜甜, 感覺甜了些, 所以之後我都order 少甜, 下次試埋佢地個咖啡先由於她們的蛋實在太出色了, 所以我再叫多份蛋牛治吃, 這份蛋牛治夠哂份量, 足有寸半厚, 雞蛋份量充足, 我估足有兩隻蛋份量, 跟咸牛肉混和一起, 又一水準之作, 我個人覺得好食過 澳X牛奶呢, 價錢亦不貴
由於她們的蛋實在太出色了, 所以我再叫多份蛋牛治吃, 這份蛋牛治夠哂份量, 足有寸半厚, 雞蛋份量充足, 我估足有兩隻蛋份量, 跟咸牛肉混和一起, 又一水準之作, 我個人覺得好食過 澳X牛奶呢, 價錢亦不貴, 只$16一客
總體來說, 我感覺到這間茶餐廳的老闆是很有誠意去攪好檔嘢的, 原因她收的價錢實在是相當合理的, 但卻俾足料你嘆, 就以那個早餐A餐為例, 份量和質量跟翠X的幾乎一樣, 但她們只賣$23 / 客, 比翠X平了足足 $8, 小數怕長計, 我未幫襯她們之前是翠X的Fans, 但這兩個月來我改為幫襯這間紅磡冰室, 享受到同樣質素的早餐, 卻總共慳了四百多元 ($8 x 60 days), 所以我繼續幫襯至今呢然而, 她們亦可改善之處, 第一, 就是座位太密, 如座椅放鬆動些就可坐得舒服些. 其次, 就是那兩架電視機吊得太高了, 個頭要擔到好高才可看到, 尤甚朝早睇財經新聞時D 股價, 如掛低些就好了

題外話/補充資料: 有機會我會試埋佢地D午餐和晚餐
2013-06-05
$25 (早餐)
  • 早餐