2013-07-26 996 瀏覽
當日在裕記食完晚飯,時間尚早。友人S問要唔要試下飯後甜品,定係黎個咖啡。一直都知深井係出名奶茶,誰知咖啡才是皇中之皇!那天,友人S冇飲。咁我同另外兩個Friend就share左3杯極品,分為3份: 分別有blue mountain latte,清新版o既烏龍茶latte,同清茶。首先第一杯係Blue mountain latte, 咖啡味濃,奶香,各自都扮演自己o既角色,而又唔會蓋過對方o既味道。第二杯就係清新版o既烏龍茶latte,烏龍茶理應係好似紅茶咁o既色,但佢係清新版,所以係綠色...類似starbucks o既green tea latte. 正要飲一啖水沖一沖喉嚨,以便品嚐烏龍茶latte。師傅話唔洗,就這樣喝下去便可以了,心有半信半疑,不過都即管一試。果真係唔會飲唔到烏龍茶latte o既味...大家為之驚嘆之際,師傅滿懷自信表示,係佢功力,調配o既份量恰到好處,所以互相唔會蓋過大家。之後O既清茶,不消說,也知很好。真的很享受那一晚o既coffee/ tea time,我地7:30入座,10點才走。真的要多謝s o既好介紹! 亦因為s同師傅熟o既關係,師傅同我地分享左好多
真的很享受那一晚o既coffee/ tea time,我地7:30入座,10點才走。真的要多謝s o既好介紹! 亦因為s同師傅熟o既關係,師傅同我地分享左好多造茶同咖啡o既心得,真的獲益良多。師傅係一個咖啡同茶o既達人之外,更是一位藝術家!
奶茶
左: 咖啡,烏龍茶latte,清茶