2013-04-14 602 瀏覽
大約十年前,當中國芳仲喺九龍灣德福時,已非常喜歡佢嘅小蔥蛋炒飯同黃金蝦。後來執咗開咗利苑,失落咗一輪。幾年之後,知道葵芳新都會開咗間中國芳。當食到佢嘅炒飯,就知係同一間店。真係有種失而復得嘅感覺呢兩年AE 白金咭都同美心集團推優惠,二人晚飯全單半價,呢度成為咗我同另一半嘅飯堂。星期六晚分兩輪,幾前日卜咗六點,但結果當日下午打去話改食八點半嗰輪。okay,不過經理話都可能要等一陣。冇問題。八點八去到,即刻可以入座,坐卡位,好舒服而且冇大廳咁嘈,不過張枱細啲。我地都肚餓,好快就揀定食咩。因為半價,有時會嗌啲貴價餸好似海參龍蝦咁,不過今次想食松子黃魚,另外仲叫咗茶樹菇浸翠苗,百頁結紅燒肉,排骨湯麵。好出奇,等咗半個鐘都冇嘢食,平時好快㗎。問經理,佢話唔好意思,因為廚房九點會清洗一次。我地講笑叫佢請食糖水,佢笑而不語 但另一半過後又講得好啱啦: 你做兩輪第二輪係八點半,九點洗廚房?九點半左右有得食喇,仲好快上齊晒添。松子黃魚 - 新鮮,汁唔太酸,有雜菜粒同松子仁。不過今次明顯細條咗好多。對兩個人食飯嚟講係好事,食得晒,我連魚頭都食埋,好味!茶樹菇浸翠苗 - 鍾意食菜嘅我揀嘅。菜清得嚟有菇嘅香味

九點半左右有得食喇,仲好快上齊晒添。

茶樹菇浸翠苗 - 鍾意食菜嘅我揀嘅。菜清得嚟有菇嘅香味,啖湯好味! 我地後尾用埋嚟做湯麵個湯。

百頁結紅燒肉 - 我係上海人,屋企成日都整呢味。但都要講佢整得好好。百頁結好軟身,但有豆味,出奇的討好。豬肉肥瘦相間,非常軟身入味。連小棠菜都吸晒啲肉香同醬油味,令討厭小棠菜嘅我都讚好!

排骨湯麵 - 麵湯底夠清,但硬係唔係好熱。排骨(即豬排) 就好好喇,蛋黃沾薄薄嘅漿粉去炸,好香又唔油。

食到一半經理收工,臨走同我地講慢慢食,已交帶一個同事送上糖水。hurray!!!
食到好飽,打包埋紅燒肉第二日食,埋單二百五。真係好抵食!
題外話/補充資料: 好多嘢都唔錯。唔係啲咩好特別嘅嘢,但作為家人晚飯,確實係坐得舒服而食物又唔錯嘅好選擇!
2013-04-13
用餐優惠
信用卡優惠
  • 百頁結紅燒肉,小蔥蛋炒飯