唔知係我唔好彩, 定係飯堂本身的問題, 兩次飲茶既經歷都係一肚氣咁離開.第一次大約係三月尾, 星期五, 係公眾假期, 我同老公二人大約十時到達, 唔駛等位. 咁佢枱上有幾張紙, 正常地我係睇有圖畫果張, 仲點了有圖的xo醬炒腸粉, 我都再三地睇清楚張紙係咪公眾假期都有供應, 右上角的確係寫星期六, 日及假期 上午9:00-下午6:00. 另外再叫了其他點心. 坐到差不多10:30, 其他點心都嚟晒, 但xo醬炒腸粉仲未嚟, 我便追了一次, 第一個侍應並沒說什麼. 再等到10:45, 都未到, 就再搵侍應跟進, 怎知個待應一望張點菜紙就好惡咁一句, "痴線, 未有架! 廚師都未返, 11:00先有." 我呆咗.....佢仲攞咗另一張點心紙話呢個11:00先有. 問題一, 我點菜既時候, 係無人同我講過11:00先有. 我10:00入座, 佢哋應該唔會覺得我會想等呢碟嘢等一個鐘, 點可以唔同客人講聲呢樣點心要11:00先有?問題二, 好明顯兩張點心紙既資料唔一致, 引至問題, 但啲待應都唔留意到, 引起呢啲誤會問題三, 第一個幫我跟進既待應好明顯係無理過我, 所以無說出原因, 而第二個侍

問題三, 第一個幫我跟進既待應好明顯係無理過我, 所以無說出原因, 而第二個侍應既態度真係奇差, 有乜理有鬧個客"痴線", 即使唔係鬧個客, 都唔應該有咁既反應. 我果刻真係覺得好難受囉.
到今日4月7日, 又再同老公去飲茶, 老實說, 佢既食物真係唔差, 我尤其欣賞佢有一籠點心係一籠有三款"牛肉一粒, 鳳爪兩隻, 同排骨", 等我哋呢啲兩公婆撐枱腳既, 可以食到三款點心, 又唔會要叫三籠. 另外有一款係三個不同的包點. 因為咁, 所以先會再幫襯. 怎知...又係受到不禮貌既待遇.

第一, 傳送侍應攞住個圓托盤, 完全無理過客人既位置就塞入來, 那圓托盤就好似"血滴子"咁一下就介到客人的頸, 甚至我覺得她似乎想將托盤放在客人的膊頭上.
第二, 侍應係會在客人後面大聲呼叫. 這個, 我可以接受到在舊式屋村酒樓出現, 但潮人飯堂給人的感覺是高級一點, 可是侍應卻是一班沒有受過訓練的.
第三, 因為潮人飯堂標榜的是潮, 所以點心都是頗為另類的, 有時候單憑名字未必可以知道是什麼食物, 於是我都會看一看英文, 了解多些. 今日叫了一個叫"千絲鵝肝卷", 英文的確是有鵝肝呢個字, 亦有芋頭. 後來點心來到, 咬第一口...怎麼會是海鮮卷? 即是入面係有蝦, 青瓜, 桃/芒果, 同白色果啲沙律醬/海鮮醬, 當然都有鵝肝, 一細細粒. 我叫了個侍應來問這是什麼, 第一個話係千絲鵝肝卷, 後來我再叫另一個看似高級啲既, 都說係鵝肝卷, 話"係咁架, 入面有少少鵝肝醬, 有啲芋蓉咁囉". 我話點解會係海鮮醬, 佢話"係咁架啦!" 即係好似我唔識嘢咁, 鵝肝係應該配沙律醬的. 我覺得, 佢入面係咩醬都無緊要, 雖然我覺得鵝肝加海鮮醬真係好鬼異, 但佢既然叫得潮人, 我算. 但我想講係, 潮還潮, 有啲食物佢真係要列明裡面有咩物質, 蝦, 同海鮮醬(有奶的成份)都係屬於易令人敏感的食物, 萬一客人真係對蝦有敏感, 真係可大可小.
呢兩次飲茶既經歷, 真係飲到我心驚胆跳, 係咁比人用好差既態度回應我, 甚至比人鬧, 兼有種比人質疑我唔識字咁. 食物味道點好, 都真係令我卻步, 唔想再去了.
2013-04-07