餐廳: 蛇王芬
資訊:

2012-08-06 35 瀏覽
台灣好友嚟香港玩, 答應咗做一天伴遊。玩勻港九, 睇埋夜景, 去埋APPLE朝拜, 已經晚上九點。由於佢地一早講咗話想試港式湯, 於是從IFC孭住2部電腦去蛇王芬飲燉湯。一號風球又落雨, 入面坐唔滿, 枱之間唔會迫。以前OT叫外賣燉湯就多, 但都係第一次堂食。我叫咗冬瓜螺頭豬展, 清甜好味, 啱上枱好辣嘴, 就算辣親條脷都忍唔住繼續起勢飲!朋友R叫咗響螺雞腳, 佢俾咗一隻雞腳我, 一放落口隻雞腳已骨肉分離, 見佢個湯一點油花都冇, 好似都唔錯朋友E叫咗木瓜淮山豬展, 佢話好味, 我見佢成碗飲哂, 渣都食埋, 應該唔係just trying to be polite 餐牌太多選擇, 都唔知點揀好, 叫侍應推介。佢好似都冇乜IDEA:「咕嚕肉啦!」「好食架?」「最多人嗌吖嘛!」「哦, 咁好啦, 咕嚕肉」咕嚕肉有點炸得過火, 肉有D太乾同鞋, 但D粉撲得剛剛好, 啱啱包住D肉唔會過厚, 個汁好味, 份量又係啱啱好令到所有肉上哂色, 但又唔會太多攪到一PAT PAT, 一煮完即上枱, 又熱又脆!侍應再提議叫一碟例牌燒鵝。燒鵝個樣好靚仔, 漲卜卜又面泛油光! 一上枱即食仲熱架, 點埋我諗係佢地自

侍應再提議叫一碟例牌燒鵝。燒鵝個樣好靚仔, 漲卜卜又面泛油光! 一上枱即食仲熱架, 點埋我諗係佢地自家製的酸梅醬好襯。但我會想佢淋多D燒鵝汁, 面頭嗰D有少少唔夠味。

見隔離枱個荷葉飯翠綠誘人, 都叫咗一個鱆魚雞粒荷葉飯, 上枱香氣撲鼻, 確實好味! 而且平時食開D荷葉飯塊葉D顏色都灰灰黑黑咁, 但佢地塊葉非常碧綠, 令人食欲大增!

兩位台灣朋友都話非常中意港式燉湯, 話下次要再嚟!

2012-07-22
  • 燉湯