2012-07-24 4822 瀏覽
今年生日第一個飯局朋友安排在 Pacific Club 的 Pier 6, 之前大家都未試過, 又唔見有食評, 都唔知好唔好, 不過冇所謂啦, 反正係 celebration, 去邊都開心 踏進 Pier 6 第一個感覺係覺得好似一間 typical steakhouse, 紅地毯, 深啡色既 furniture 配白雪雪檯布, 加上鋼琴伴奏, 氣氛好浪漫, 面對維港夜色, 真係一個好啱情侶進餐嘅地方. 看看 menu 選擇十分多, 最特別係可以揀兩款湯一齊上, 啱哂我地依d多心既為食一族. 雖然只得4款湯: oyster, lobster, oxtail & mushroom. 但我地各人都點左 two tasting soups. 而餐廳正值做緊 pork specialists 推介, 我地亦叫左一個黑毛豬試試. Placed order 後, 好快就送來一個 complimentary appétit – clam chowder cappuccino, 好好味, 湯夠熱夠濃, 雖然一小小杯又冇蜆肉, 但做得好好, 賣相精緻, 好想 encore 期間 waiter

期間 waiter 又問我地需唔需要添麵包, 服務好細心.
Clam Chowder 正
Oyster soup – 因為有青蘋果成份, 帶少少酸, 幾開胃.
Lobster soup – 應該係最受歡迎, 亦都是chef’s recommendation. 個湯味道香濃, 可惜份量太少同埋冇龍蝦肉
Mushroom soup – 也不差, 是有水準之作, 好菇
2x2 tasting soups 正
主菜 Spanish iberico pork chop and roasted spring chicken with rosemary – 普通,ok好味, 雞有雞味, 豬有豬味果種, 唔會難食亦俾唔到你驚喜果隻. 雞肉都好嫰滑
Grilled vegetable risotto – d 飯唔夠 creamy 仲有少少過鹹, 係唔合格, 好彩 peppers and eggplants燒得唔錯, 拉番高個分.
綜合各人意見, 大家都覺得 d 湯係最好味, 做得好過 main dishes, 總之唔駛再加其他 seasonings我都覺得好飲, 好湯!

飯後甜品,咼心既 birthday cake – Green Apple mouse cake 出場. 加埋煙花蠟燭, piano bday song, 好感動呀! 經理先生幫我地分完餅後, 仲好細心預備pack埋個蛋糕俾我地帶走. but no need lar, 佢忘記左cake係女人既敵人, 我地4個人好快就消滅左佢啦, 哈哈!

2012-07-18
生日
2x2 tasting soups 正
Clam Chowder 正
  • Lobster bisque and wild mushroom soup