2012-07-23 6 瀏覽
睇某報紙介紹皇后大道中118號有2間新cafe介紹, 便相約女友人同試其中一間.晚飯時間人客唔多, 我們walk-in都立即有位. 晚餐menu有十數款選擇, 有湯/沙津/主菜/餐飲及租品. 部份chef special係每日限量供應, 於是朋友點左其中一個chef special,我就點穩陣既雞扒set.是日餐湯係忌廉湯, 湯好creamy,香且滑,唔錯; 沙津真係冇乜特別,幾塊生菜加2粒車厘茄, 汁亦唔太吸引.主菜分別係及,前者既汁有d杰, 加左芝士後都幾heavy, 而且個汁未夠融合到,有些少一pat pat.雞扒幾大件, 肉厚但烤得剛好, 唔會鞋口,雞皮微脆,忍唔住食左2口, 如果雞皮再烤耐d令油份逼出更多,應該更完美;後者鱈鱸魚扒係chef special, 老闆介紹此魚屬混種魚, 有來自智利及大西洋,此貨屬大西洋較優質的, 魚咪濃,肉質結實, 用欖油香草烤香以保魚肉原本鮮味. 朋友俾左d我試, 魚肉質地似鱸魚, 魚扒亦厚, 汁帶淡淡香草味, 朋友食得滋味, 個人偏愛鱈魚既滑, 所以唔算太喜愛此混種魚. 甜品係奶凍, 大家都揀左朱古力味. 係古力漿蓋於奶凍上, 餐牌寫係ho

主菜分別係[芝士拿破倫烤雞扒]及[香草烤大西洋鱈鱸魚扒],前者既汁有d杰, 加左芝士後都幾heavy, 而且個汁未夠融合到,有些少一pat pat.雞扒幾大件, 肉厚但烤得剛好, 唔會鞋口,雞皮微脆,忍唔住食左2口, 如果雞皮再烤耐d令油份逼出更多,應該更完美;後者鱈鱸魚扒係chef special, 老闆介紹此魚屬混種魚, 有來自智利及大西洋,此貨屬大西洋較優質的, 魚咪濃,肉質結實, 用欖油香草烤香以保魚肉原本鮮味. 朋友俾左d我試, 魚肉質地似鱸魚, 魚扒亦厚, 汁帶淡淡香草味, 朋友食得滋味, 個人偏愛鱈魚既滑, 所以唔算太喜愛此混種魚.

甜品係奶凍, 大家都揀左朱古力味. 係古力漿蓋於奶凍上, 餐牌寫係homemade dessert,但用上矮身玻璃小瓶,激似milk top既奶凍
,味道嗎?朱古力漿比奶凍好, 奶凍雪得唔夠實, 好淋, texture唔係太好.

飲品大家都選花茶, 茶香比茶味出色, 都冇咩好講了.

餐廳環境優雅舒適, 有幾幅畫及牆上疑似手畫既的比薩斜塔點綴,吊橙也色彩繽紛, 可以的話, 下次搵個下晝來hea下.

cream soup home made bread
焗芝士拿破倫雞扒
香草焗鱈鱸魚扒
士多啤梨花茶 洋金菊花茶
朱古力奶凍
題外話/補充資料: 早餐都有供應, 另有私房菜menu,要預訂!
2012-07-19
cream soup home made bread