尋晚第一次到AL BISTRO食飯。今次係慶祝朋友生日兼聖誕聚餐。本身七人,餐廳俾左個獨立房仔俾我地。不過後來有人爽約,所以就要讓番其中一張二人檯出黎接WALKIN客。我D朋友一到就話覺得牆上D面具好恐怖,所以我們先來的都選擇背向牆。開飯前個餐廳像開了暖氣,暖和得很。不過六點三都係得幾檯,得我地享受個暖氣啦,哈哈。我地第一輪叫左飲品。果個NON ALCOHOLIC APPLE DRINK好像唔錯。我就飲左CARRIBEAN CRUISER。好夏日。跟住叫左幾道主菜,一份四款TAPAS。TAPAS中我最欣賞我揀果個SALMON CAKE。SCALLOP,SAUSAGE同TORTILLA都好食,只係唔特別IMPRESSIVE。一開始黎左兩盤包。我最鐘意蛇形果款。因為望落以為硬,一摸先知係軟的,點個鴨乾醬一流!主菜我就當然最喜愛RISOTTO,有蟹有飯,皆本人最愛。同埋唔會像有D用MINUTE RICE做RISOTTO的咬落會癡牙。個意粉聽聞都唔錯,我都試左一條,不過不失啦。個炆牛膝好食呀。肉夠軟,汁夠濃;清晒D肉都唔捨得俾WAITER伶走,因為要點包!個RAVIOLLI催左兩次先出,一到個
bread

tapas
主菜我就當然最喜愛RISOTTO,有蟹有飯
Risotto
個意粉聽聞都唔錯,我都試左一條,不過不失啦。
pasta
個炆牛膝好食呀。肉夠軟,汁夠濃
;清晒D肉都唔捨得俾WAITER伶走,因為要點包!
beef
個RAVIOLLI催左兩次先出,一到個賣相確係失色(AS COMPARED TO OTHER MAIN DISHES)。份量好少D汁望落一PAT PAT。食落又其實唔錯。
ravioli
我地第六位朋友因為之前有約,所以近八點先到。她後叫了一個VEGE PIZZA。我試左SPINACH果部份。因為我加左好多鴨肝醬,所有個PIZZA點味唔太出,不過我D朋友話鹹左D。
pizza
甜品點左個CHOCOLATE CAKE ICECREAM 和 PUDDING。唔知點解D WAITERS/WAITRESSES這樣醒目,知道我地有個FRD生日(我地無直接講過俾店員知),識得係其中一個DESSERT上加蠟燭同HAPPY BIRTHDAY牌!建議:如果店員陪我地一齊唱埋生日歌就滿分啦。
dessert
我地果晚叫左三輪酒水,飲到十點半先走。

都不得不提,雖然整晚氣氛好,出餐速度合理,野食都好味,店員(特別係聽電話同埋單果個經理)都係好NICE好照顧我地作為客的需要的,不過店員之間的協調就好像有點欠奉。一邊廂個女店員將個意粉移好像要出另一碟主菜,那邊廂個男店員見我地夾的好辛苦就移番個意粉去中間。最頂引係過左十分鐘都無上菜!重點係尼D移動我地桌上杯碟的行動發生左不下於四次!其實真係好騷擾。。。
題外話/補充資料: 尼間餐廳十點後係HAPPY HOUR,飲品平均都打左個八折。
2011-12-18
聖誕節
bread
Risotto
beef
ravioli
  • 三文魚餅,RISOTTO,炆牛膝