2011-10-28 94 瀏覽
用了團購,試試半自助餐,前菜甜品任食再加一碗麵。由於以前食過,看過食評都覺得,只要平日食就應該ok,今天放假咪同居士夫人去囉!點知……12:15pm去到,成個場無人,只有一班早我10秒到場的一圍人,坐下後我便表明是享用半自助餐的,員工竟然話,出面擺放的食物不可享用,他們會安排「三碟」前菜給我……嘩!我即刻問,什麽叫做“前菜甜品任食”呢?可能佢地想分開半自助餐同全自助餐,所以安排半自助餐的人,由員工上三碟前菜了事,但這個安排極有問題,就係因為佢地把前菜同甜品,連同湯、飯、熱勲等食物一齊放,做成混亂係佢地自己攪出黎……結果嘈完一輪,一位擬似領班的員工,就帶領我,話俾我知邊D食得邊D唔食得,簡單些,凍的食物為“前菜及甜品”,再加一項熱食“紅豆沙”,就是我和夫人今天可以享用的自助食物!講翻食物,基本上係好味的,前菜今天有八款,大部份係菜,另有醉雞、五香牛肉、鹵豆腐等等,同佢宣傳單最大分別係無左海哲同雞絲粉皮,其實八個前菜都幾好味,尤其醉雞及鹵豆腐可以推介俾大家;跟住上主食,分別有排骨湯麵同雲吞擔擔麵,排骨乾身但無味道,賣相好唔肥膩,師父其實做得好好,只係調味方面要再調一調,湯麵大碗,湯清甜,麵

講翻食物,基本上係好味的,前菜今天有八款,大部份係菜,另有醉雞、五香牛肉、鹵豆腐等等,同佢宣傳單最大分別係無左海哲同雞絲粉皮,其實八個前菜都幾好味,尤其醉雞及鹵豆腐可以推介俾大家;跟住上主食,分別有排骨湯麵同雲吞擔擔麵,排骨乾身但無味道,賣相好唔肥膩,師父其實做得好好,只係調味方面要再調一調,湯麵大碗,湯清甜,麵彈牙好味,但擔擔麵就唔得,雲吞好淋味道唔好,擔擔醬味道淡,成碗麵都唔好食,我只吃了所有雲吞及半碗麵就放棄了;最後輪到甜品,基本上係六款食物,有西瓜、蜜瓜、桂花糕、芝麻酥、好豆沙及杏仁豆腐,兩款瓜正常,杏仁豆腐我跟夫人都唔食無評價,芝麻酥普通,食了一件便無再取,好豆沙淡,又係兩人分享一碗算了,只有桂花糕食了很多,桂花夠味,糕都好企身,不會一夾就散,可推薦,還有送了熱豆漿,豆漿味係古老味道,但隱隱感到唔新鮮同埋好淡。

眼見坐係度兩粒鐘,加埋唔知有無10枱客,大部份都係用團購埋單,真係唔知佢地仲可以捱幾耐,服務唔係話差,食物質素唔高但都可以接受,安排係混亂,正價係定得幾高,但真係食完一次都唔係咁有意慾想食第二次的時候,希望佢地再諗諗,除了用團購吊命外,還有什麼可以做得更好,至少唔好寫住自助任食時,竟然會同客人講唔准出去攞,俾三碟你食咋!正價78加一就真係貴左少少,若團購38加原價加一都還可接受的。

另外就係師父幾健康,好多食物味道偏淡,淡到變得無咁好味。

2011-10-28
  • 醉雞、桂花糕