2011-01-30 5 瀏覽
闊別西環十多年, 更闊別這店的蘿蔔糕, 早前見到有人寫呢間店的食評, 就特意走一趟去回味一下。十多年前, 還是街邊檔的時候, 間中會幫襯這點, 有時行過亦會埋到賣蘿蔔糕的煎檔買一件來吃, 加少許辣醬, 再加上糕內的師傅, 滋味無窮。十多年後, 蘿蔔糕細件了很多, 以前的大過呢件兩倍, 不過價錢就好似相約, 不過都聽到煎蘿蔔糕的姐姐說, 咩野都貴, 所以有些野都加價。說回件蘿蔔糕, 蘿蔔味唔太重, 但係夠香口, 入口脆脆的確吸引, 只係$4/件, 真的想encore, 但係少吃多滋味, 都係下次再幫襯。叫了艇仔粥 ($10), 材料一般, 那些尤魚好似好硬同無味, 個粥就似一些用粉開水一樣, 無粥的棉棉身的感覺。炸兩剛由$5加到$6, 腸粉皮很厚, 但油炸鬼唔脆口, 不過都可接受。同檯有人叫一底炸兩, 佢同友人講話係成條油炸鬼長度咁上,即係約兩碟那麼多, 大份些同埋唔係整定的,但係佢落order唔夠廿秒就上到檯, 我就死都唔信即制囉。店子細細, 如果能在粥品上做番好些, 賣貴一點都會有人幫襯的。
就特意走一趟去回味一下。

一樣, 無粥的棉棉身的感覺。

同檯有人叫一底炸兩, 佢同友人講話係成條油炸鬼長度咁上,
即係約兩碟那麼多, 大份些同埋唔係整定的,
但係佢落order唔夠廿秒就上到檯, 我就死都唔信即制囉。

• 蘿蔔糕