2K
2011-01-20 16 瀏覽
20-1-2011試過一次世貿的所謂 Chatterbox 海南雞, 覺得一 d 都唔好食 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2135495), 從南瓜的食評得知銅鑼灣又開多間海南雞店, 又係用「新加坡文華」作招徠, 好奇之下又試試. 2 人約 7:00pm 嚟到, share 了半隻海南雞及一碟馬來炒茄子, 再一人一油飯及薏米水, 食到超飽, 亦十分滿意:-海南雞: 雞皮薄身爽口, 不過其實有唔少黐住一舊舊肥膏的部分, 隻雞都幾肥呀吓 黑肉 as expected 的嫩滑, 就連白肉一樣滑溜又鬆化, 蘸上杰身又香濃, 仲要任落 (!) 的「廣祥泰」牌「雞飯老抽」, 正 另外仲有酸辣汁及薑蓉, 後者夠味, 質地亦實實在在, 前者則唔酸又唔辣, 淨食「廣祥泰」吧啦. 油飯: 唔油, 似係雞汁飯多一點? 但食落夠味夠乾身, 硬度亦剛好, 感覺香而不油膩, 幾好食.跟飯仲有一碗湯, 味道似足冬瓜清雞湯, 睇得見的配料就有生菜絲及玉子豆腐一件. 味道一般, 不過無 MSG 痕跡就係真
平日的 7:xx pm 小貓三幾隻
最喜歡中間的「廣祥泰」牌雞飯老抽!
半隻海南雞連白肉都好滑, 正!
油飯香而不膩
馬來炒茄子亦惹味
仲有清甜薏米水
20-1-2011

跟飯仲有一碗湯, 味道似足冬瓜清雞湯, 睇得見的配料就有生菜絲及玉子豆腐一件. 味道一般, 不過無 MSG 痕跡就係真的, 都收貨了.

馬來炒茄子: 炒得熱辣辣鑊氣十足, 茄子有爽甜又有腍身的, 不過兩「種」的都索 / 沾上馬拉盞 (?) 醬汁, 食落微辣又微甜, 十分惹味, 食唔停口
其他配料就以爽甜的洋蔥最好食; 車厘茄就無食了.

(熱)薏米水: 甜度低, 味道清清的幾解渴, 下面仲有大量薏米, 不過食落好硬.

食物好, 招呼亦好, 店員們熱情好客又有禮貌, 加埋乾淨企理的環境, 整體印象很不錯.

每人埋單約 $125, 唔算好平, 不過實在比海南少爺出色得多, 值得試試.
2011-01-20
平日的 7:xx pm 小貓三幾隻
最喜歡中間的「廣祥泰」牌雞飯老抽!
半隻海南雞連白肉都好滑, 正!
油飯香而不膩
馬來炒茄子亦惹味
仲有清甜薏米水
  • 上述所有食物!