2K
14-11-2010從 Openrice 的「最新餐廳」一欄見到九龍城開了呢間新店, 睇落仲好似糖水 / 小菜 / 粉麵乜都有供應, 是日捉了兩老晚飯嚟試試. 叫了 3 餸 1 飯 share 食, 另一人一碗糖水各自食, 好客的老闆 (?) 最後又不斷「畢」了多款糖水請我哋試食 結果當然食到超飽, 不過整體質素其實十分麻麻, 詳情如下:-薑蔥花雕炒蝦: 中蝦係「原隻」煮, 連「鬚都」無「剃」 食落淡而無味, 不過肉質尚算爽身, 起碼都新鮮的; 碟底汁液呈水汪汪的橙紅色, 食落就係蝦膏/油 + 水的味道, 算不上惹味; d 蔥就幾老, 不過起碼食到「炒過」的味道, 叫幾香口吧.蝦醬蒸頸肉: serve 時聞到輕輕的蝦醬味, 食落口就反而無, 奇怪? 豬頸肉賣相似肉片多 d , 以「肉片」來計質地就幾爽口, 不過作為「豬頸肉」就唔多掂了; 碟底有大量粉絲, 索滿油及少少蝦醬味的肉汁, 唔係唔好食, 但實在比較油膩, 淺嘗好了.節瓜蝦米粉絲煲: 叫餸食飯點都要有菜吧, 諗住呢味會清淡及穩陣一點就叫嚟試試, 點知嚟了一鍋 "sizzling" 的 , 睇真 d 亦果然好多油,
環境有點大陸 feel...
薑蔥花雕走花雕?
原來節瓜蝦米粉絲煲唔係清淡菜色來的
豬頸肉似「肉片」多 d; 蝦醬味聞到卻食唔到
「炒飯要落油先炒到」!? 我夠知啦, 但無人叫你落咁多喎!
無試蕃薯糖水
杏仁露真材實料, 但蓮子好硬
豆腐花嚡到咁...
得得得, 知你生磨芝麻又無落生粉水所以稀身喇, 芝麻味淡又點解釋呢?
合桃露算較好

14-11-2010

薑蔥花雕炒蝦: 中蝦係「原隻」煮, 連「鬚都」無「剃」

, 睇真 d 亦果然好多油, 食落就更加啦
蝦米較硬不過食落幾鹹香, 節瓜就軟軟的, 粉絲亦太腍身, 加埋索油豆卜, 算吧啦.

瑤柱蛋白炒飯: 上檯時已「立立令」, 飯粒食落夠熱但欠鑊氣, 而且實在炒得太油又較濕, 唔係好掂; 蛋白正正常常, 瑤柱就夠味的, 但咬落奇硬
呢碟炒飯絕對係浪費 quota 之作, 早知叫碗雲吞麵就算.

糖水揀了蓮子杏仁露: 杏仁露的確幾香天然杏仁味, 質地幾滑溜, 甜度亦剛好, 不過蓮子 (初時嚟錯了普通杏仁露, 蓮子係後來老闆補返俾我的) 有無硬 d 呀, 食落仲有苦味, 想點

試了少少阿媽 order 的山水豆腐花, 豆味叫有, 但質地嚡到呢, 咁樣拎出來見人?

阿爸就叫了蕃薯糖水, 不過佢喺我諗住試之前已經成碗「隊」晒, 應該都唔差吧.

而「試食」的就有芝麻糊及合桃露... 老闆好 proud 咁話前者係「新鮮磨」, 質地較「稀」係因為「無落豆粉水」etc, 但我食就只覺得芝麻味好淡, 而且唔夠甜 (太甜梗係唔得啦, 但芝麻糊唔甜點會好食?); 後者就同杏仁露異曲同工, ie 質地幾滑溜, 甜度剛好, 合桃味亦清香, 算比較好的一款.

呢度明明新開張不久, 環境卻有點殘舊, 而且唔知點解覺得好大陸 feel
老闆就十分熱情好客, 見你食完嘢仲會問你對食物的意見, 不過你答佢「炒飯比較油」, 佢又會話返你「炒飯要油先炒到0架」
又講埋 d 咩「其實小菜其次」, 因為佢哋「主打」的係糖水 (吓? 咁你開糖水鋪算啦!), 而家做埋小菜都係「徇眾要求」云云的「偉論」, 聽到哭笑不得之餘, 亦沒好氣再理佢了.

埋單每人約 $90, 雖然老闆 (?) 話齋,「小菜其次」, 但成餐飯基本上無一樣嘢係真正滿意的 (連佢引以為傲的「主打」糖水, 都輸福佬村道「地茂」糖水鋪幾條街!), 再來的興趣絕對係「零」. 後會無期!
2010-11-14
環境有點大陸 feel...
合桃露算較好
  • 你教我點推喇!?