有幸成為是晚試食會員之一, 金田長壽司是小女子的心水餐廳之一估唔到可以先睹為快 差不多是最先進場, 為何有隊攝制在拍攝 ? 心唸..唔係咁慳皮, 個場咁細仲要share 用, 老實講坐位安排有點迫, 每人緊分得小小一角, 而店員上菜時也踩到我兩次 先黎是店員為大家準備了welcome drinks, 二選一: 1. 北海道牛乳忌廉梳打2. 青檸可樂梳打. 由於要留點戰鬥力, 固放棄選牛乳 而選了青檸可樂梳打: 特飲如奇名 , 檸樂一杯 前菜有泡菜三文魚皮、炸三文魚皮及燒三文魚皮: 炸和燒的分別不大, 而泡菜三文魚皮是淖過的, 無乜味道, 反而伴碟的泡菜更開胃 刺身拼盆出黎既時候, 氣氛有點攪笑, 好像去飲時第一道乳豬被枱出場, 好有氣勢而拼盆下還嘖出白煙, 眾食家不期然也嘩然四款刺身 : 珍寶北海道牡丹蝦皇刺身, 珍寶北海道帶子壽司, 三文魚腩刺身及北寄貝壽司 先試珍寶北海道帶子壽司, 帶子的確係好厚身又雪白, 因為好大隻, 要分開兩口先食晒味道雖有小小腥, 但可以接受, 但欠缺帶子應有的質感 珍寶北海道牡丹蝦皇刺身, 又係大到要用刀叉食, 真浮誇味道也算鮮甜但不夠爽, 蝦膏也頗多
估唔到可以先睹為快

: 1. 北海道牛乳忌廉梳打2. 青檸可樂梳打.

前菜有泡菜三文魚皮、炸三文魚皮及燒三文魚皮:

而拼盆下還嘖出白煙, 眾食家不期然也嘩然

味道雖有小小腥, 但可以接受, 但欠缺帶子應有的質感
珍寶北海道牡丹蝦皇刺身, 又係大到要用刀叉食, 真浮誇
味道也算鮮甜但不夠爽, 蝦膏也頗多但不敢吮, 此終係生野, 好容易肚仔痛

三文魚腩刺身: 只有厚切的口感和油脂感, 但又欠缺了三文魚的鮮味
北寄貝壽司: 平時比絕小會食的, 這晚也提不起勁, 已記不起味道如何, 還要配上大大舊的飯, 放過我吧 !

銀雪魚西京燒: 銀雪魚燒出魚油味, 魚邊有點點燒焦就更香口, 濟出更多的魚油, 可惜只是點到即止, 半口也談不上, 這是本人認為是最好味的一道菜
鹽燒牛脷: 我印像中好的燒牛舌是爽脆而帶點點酥味, 但這裡的有渣而且只有咸味, 更重要的是唔夠熱, 我懷疑係咪放左一段時間先拎出黎呢

創意8吋長壽司有兩款: 藍鰭吞拿魚腩壽司 同海膽壽司.
藍鰭吞拿魚腩壽司: 賣相已不討好切得好薄身, 好似死魚咁hea係舊飯到, 了無生氣而且魚身淤淤黑黑的, 只有腥味, 幾倒胃 !

海膽壽司: 呢款最驚, 一心要為有八吋長海膽出現, 原來只是取巧, 只是
紫菜面再加蒟蒻而將海膽固定, 海膽未食其味先聞到”香”
味道是十級的腥味, 店員為我上碟時已整體已完全脫落得支離破碎
至於味道都唔使再多講了

接下來再有高潮出現
炸蝦天婦羅拼明太子雜菌: 老實講炸蝦天婦羅比我感覺係用麵包糠炸, 而唔係脆漿,
入口油膩, 這是什麼蝦, 蝦肉完全無味的, 一口已放棄了!
明太子雜菌: 雖然有食家話食唔出明太子味 , 但我反而覺得佢平平實實唔會衰得去
邊囉, 起碼我食到有雜菌同明太子的色澤先

特大馬刀貝味噌煮: 正想問”紅叮”馬刀貝是何方神姓之際, 一大窩野已上枱
哦….原來係"聖子", 可惜興奮之際, 第一口已嚐到”沙”, 真係要命, 但最要命係聽講廚師話係”膏”喎 …. 真係幾驚 ! 味噌湯也偏咸, 迫不得已又再放棄 …

到呢個地步, 半飽都未到
店主也主提出為我們預備了特級火山卷, 聽說是這店的震店之寶
份量有一位男仔拳頭咁大, 其實卷內配料只是正常的用料, 不過放大了而已, 味道沒有可取之相處, 可能怕會散開, 所以用上無比力度壓出, 而口感也是死實實的, 不是吃不完; 而是不想吃吧!

甜品時間

日本絹豆腐慕絲杯: 味道太淡了, 也不夠滑溜 , 但比起並他食物, 叫做正常, 唔可以叫做好味囉
雲呢嗱海膽焦糖燉蛋: 超驚嚇, 唔明有無試味先拎出黎?
第一口咸味....接著..吐 ...That's all!

但無論如何也要多謝openrice , 金田長壽司的試食
另我們一眾食家也更深入了解到創意不如質素時,出來的效果往往強差人意

亦希望店主能夠先打好基本功,再去想什麼是創意
是晚和店主傾一會兒,得知天天返貨多次,但我心唸為何還會得出這些我認為不新鮮的海鮮出現? 是否應該來先從貨出發作檢討呢?
有好有唔好
是晚最正常