常常聽到其他人讚重慶大廈食印度咖喱 好正, 雖然本人 不太好咖喱, 但是都好想試~ 終於 相約 AM為食團友一同 勇闖重慶森林, 我咁大個女都是第一次. 新德里餐廳 在 OPENRICE 有幾多笑臉, 於是到此一食一去到重慶大廈其實大家都 有D驚...一路都好多人大大聲不停咁問你去邊, 仲有人想捉住我個朋友既袋, 吾知點解, 我地話去 新德里餐廳, 就有人自動帶路, 仲大聲叫STOP 其他人, 我地才安全到達最入的 LIFT 口. ...上到去..個門口連招牌都無??? 都有DD驚唔知係唔係果間野架.., 我們仲四處找, 不過全層只此一店/餐廳.入到去個餐廳暗暗的, 藍光一片,很迷幻的感覺, 播放INDIA MUSIC都幾有 FEEL , 仲有見到 個度 印度WAITER令人覺得好似去了 印度.. 不過客人幾多……D位係好逼…..我們坐下來也要換TABLE, BUT WAITER 都有禮貌, (1) 胡椒薄脆餅~ 免費送的即烤即吃,上檯時少少 暖的, 但是烤燶了, 有苦味, 又吾夠香脆~~~失敗餅內有切碎了的原粒黑胡椒,這是點著桌上的兩隻調味醬汁同吃的,塗上甜醬及青薄荷醬,吃起

...

(1) 胡椒薄脆餅~ 免費送的

塗上甜醬及青薄荷醬,吃起來也辣辣的,帶點胡椒辣味.
(2) 蕃茄咖喱燴雞::由於大家都唔吃辣,要了這個試下,不辣,份量不算大,有細細件雞,還有少少薯仔, 味道怪怪的, 吾似食咖喱, 雞吾滑, 只覺得奇怪.的 味道很”獨特”

(3) 椰汁咖喱羊肉:個羊煮完無哂羶味., 羊肉有少少 UN……一般LA.
個咖喱 都唔辣...而且仲甜, 唔知點解完全沒有椰汁味??
,...又有點怪的感覺...其實同蕃茄咖喱燴雞 個 汁 一樣味????..

要了3 款 烤餅
(4) 原味烤餅:沒大驚喜,保持到印度薄餅的水準, OK.
(5) 蒜蓉烤餅:烤餅內夾著香料,微微的蒜茸味道,味道很吾錯.
其實, 烤餅本身. 冇味, 要伴 咖喱汁同吃, 可惜 我們 都吾喜歡 咖喱汁 的味道….
(6) 芝士烤餅:有驚喜, 十分滋味, 好香, 但芝士味吾重, 似牛油味多D, 哈哈~~~連吾食 芝士的 朋友都食到~有D 油膩…. 不是, 我喜歡食 芝士烤餅, 因為 不用咖喱汁 仲好味.

(7) 士多啤梨乳酪:不是冰凍的,味道不似平常所飲的乳酪, 乳酪味不酸又不夠濃,沒有特別的.
(8) 菠蘿汁~ 真係 菠蘿CAN 既 汁 , 超甜., 基本上係一杯菠蘿CAN水再加冰...有點兒戲!

(9) RED BURRY 汁~ `藥水味, 難飲

總結:
裝飾簡單,但環境富地道特色,招呼麻麻(可能我們叫少FOOD),但是價錢有D 貴.

食物就怪怪的..無想像中咁特別..好失望,可能TOO HIGH EXPECTATION, 又叫了些吾好味既菜, 只有烤餅, 特別是 芝士烤餅 是 好味的. 其他都 吾好 味. 咖喱味道有 D 怪

應該唔會再幫襯了!

裝飾簡單,但環境富地道特色
餐廳暗暗的, 藍光一片,很迷幻的感覺
吾似食咖喱, 只覺得奇怪.的 味道很”獨特”
飲品 COLOURFUL, 但 有點兒戲!藥水味, 難飲
裝飾簡單,但環境富地道特色
餐廳暗暗的, 藍光一片,很迷幻的感覺