2009-07-17 7 瀏覽
與同事食farewell dinner..揀左較方便佢既又一城~其實想試呢間好耐~因為食評一路以黎都唔錯~早o係6點幾已黎到~但因為入座開始計1.5hrs後要還枱~所以決定等埋朋友先~差唔多7點度入座~外面較光猛位置已full, 我地3人座o係餐廳內望住好多包同Danish既枱~其實呢度更有情調,加上望住d咁吸引既包包~胃口大增呢…有o係OR做功課~叫左個蟹肉沙律-$88, 南瓜栗子有機糙米飯-$78, 松露汁野菌幼麥麵-$85, Chocolate brownies-$35先黎係麵包籃: 白麵包及黑麥包各三片~焗得外皮脆脆..但麵包依然好軟熟~搽埋牛油~真係唔錯~黑麥包仲有獨特既麥香呢…餐前食左兩片~到餐後見仲有淨就唔好浪費喇…哈哈~食多一塊先~估唔到隔左成個鍾外皮仲脆既..跟住既蟹肉沙律..估唔到portion幾大, 蟹肉份量多~將芝麻花生汁撈好沙律…好香~加上有d碎nuts增加口感...生菜冇咩出水~醬汁剛好~唔會有溜既感覺~南瓜栗子有機糙米飯..大家都愛南瓜同栗子~所以就算呢餐冇咩肉類都唔緊要啦~我自己本身都鍾意食糙米飯..呢個飯煮得剛好~唔硬.. ~又有口感~但記得要咀嚼多
其實想試呢間好耐~因為食評一路以黎都唔錯~

早o係6點幾已黎到~但因為入座開始計1.5hrs後要還枱~
所以決定等埋朋友先~差唔多7點度入座~

其實呢度更有情調,加上望住d咁吸引既包包~胃口大增呢…
有o係OR做功課~

搽埋牛油~真係唔錯~黑麥包仲有獨特既麥香呢…
餐前食左兩片~到餐後見仲有淨就唔好浪費喇…

哈哈~食多一塊先~估唔到隔左成個鍾外皮仲脆既..

跟住既蟹肉沙律..估唔到portion幾大, 蟹肉份量多~

芝麻花生汁撈好沙律…好香~加上有d碎nuts增加口感...
生菜冇咩出水~醬汁剛好~唔會有溜既感覺~

但記得要咀嚼多陣會更容易消化呢~
用左南瓜汁煮飯~食落甜甜的~栗子切得細細~食落鬆化~
南瓜糙米=高纖, 栗子=健脾, 崧子=含不飽和脂肪酸..
有益又美味~

松露汁野菌幼麥麵一上枱已聞到好香~應該係d菇既味道吧..
麥麵同樣要咀嚼耐d~食得出幾麥既感覺~當然唔會好似意粉或天使麵咁滑~
但始終係健康d既~
此汁味道香濃~同埋都幾足料~好多菇菌類(好似食得多可幫助抗癌架..)~~
唔好睇細細碟~食落都幾飽肚~

Chocolate brownies一望就覺得好似好硬咁~因為有好多合桃呢~

蛋糕質感較實淨~朱古力味好濃~

如果濕番少少更好~..但咁既質素都唔錯喇~
好有雲呢嗱味既雪糕, 但溶得幾快~

因為我地約20:15度先order甜品~
所以waitress就同我地講食埋desserts後約20:45儘量還枱比佢地~
冇問題啦~我地仲每人買左一袋特價Danish呢(20:30開始有售)

一袋三個, 我第二日焗番個Blueberry DanishAlmond Croissant同家人食~
Blueberry Danish先用牛油紙包好先入袋~因為免得d醬整污糟包裝袋~幾細心喎..
一打開見到好多藍莓o係面~好吸引~

一咬落去感到d汁好多~而藍莓下亦有吉士可中和酸味~
酥皮夠鬆化~我仲要焗到好脆添~
Almond Croissant 都係已焗得香脆~帶有牛油香,
面頭有杏仁片同糖粉..望落冇咁單調~
但我都係較鍾意前者, 因為一向都唔太好Croissant...
再過一日再完成埋個sweetcorn bread~~
望落去幾特別~有d好細粒既籽o係面~仲有杏仁片添~

個包唔軟熟~係較煙韌既質感..有口感~
原來好多粟米o係入面架~
粟米好清甜~與英文名好匹配呢..

本以為呢個包會係呢袋麵包入面最遜色既一個~
點知出孚意料之外添~

原本danish呢類包係賣$14/個, 而家$23一袋3個好抵呀~
每枱都有既法包籃..
汁香又足料多蟹肉..
有益美味糙米飯
汁濃..又鮮味~
多合桃岩晒我..
20:30後記得抵買..
好多藍莓呀..
合格..雖不是我喜愛
2009-07-10
每枱都有既法包籃..
汁香又足料多蟹肉..
有益美味糙米飯
汁濃..又鮮味~
多合桃岩晒我..
20:30後記得抵買..
好多藍莓呀..
  • 蟹肉沙律