QQ零食公主

QQ零食公主

我的口味未必和各位食家一樣,但希望我的食評和相片唔多唔少可以做個reference,幫到大家搵到個地方食野。係openrice和我認識和不認識的人分享意見好開心。
訊息
正顯示第 110 篇(共 352 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
魚翅配芽菜
魚翅配芽菜
石窩魚翅及石窩魚翅海參魚肚
石窩魚翅及石窩魚翅海參魚肚
是次消費
每人約$70 (午餐)
APR 12

今次係氹仔落船,近近地黎官也街食個翅先去酒店 check in。 譚家魚翅位置原來幾易搵,但店子狹小,店員阿姐又無禮貌。 好在石窩魚翅味道香濃,上枱時熱辣辣,不停爆住 “泡泡”,冬天黎食一定更正。 湯底 “傑” 得黎又唔會太 “黏口”,鮮甜香濃,魚翅足料,加埋芽菜一齊食,口感好正。 如果大家唔介意服務和環境的話,便要試下譚家啦~~
招牌蝦籽撈麵
招牌蝦籽撈麵
金沙炸鯪魚球
金沙炸鯪魚球
是次消費
每人約$40 (下午茶)
MAR 12

既然祥記蝦籽麵甘出名一定要黎試下。 行到熱辣辣,入到黎即刻要左一大支青島,只是 $12好抵!飲完個人爽晒。 招牌蝦籽撈麵:份量真的很少但麵條又香又彈牙,蝦籽野味又唔腥,好正!另上既湯亦好清甜,咬一啖麵, 飲一啖湯, 好鮮味呵 ! 金沙炸鯪魚球:以為係用蛋黃炸鯪魚球,實際係沾上好似米通既材料去炸,口感好特別,外表酥化非常,咬落 “插插聲”;里面既鯪魚肉足料,沒有溝上大量粉漿,口感彈牙。至於蜆介醬就覺得太咸, 唔點好味d。 今日係平日,黎既時候唔多人,可以坐得舒舒服服甘享受美食。
是次消費
每人約$55 (午餐)
MAR 12

原本想去六記食粥,去到先知晚上六時半先開,一路行去搵其他食店, 甘就黎到牛記。 水蟹粥:粥底唔算好綿,”傑”番少少好d;水蟹肉鮮甜,整體好過名店誠昌。 另外呢度無蝦籽撈麵,只好要左招牌水餃蟹黃撈麵。蟹黃份量多但味道不是鮮甜那種,食食下重有d腥味,而麵質雖然彈牙但味道淡淡的,沒有幼麵那種香香的特質;而水餃皮薄又滑,餡料彈牙足料鮮甜。 蝦餅:彈牙而偏實左d,蝦肉材料豐富,可惜唔夠鮮甜。 牛記質素只是一般般,希望下次可以試下六記比較下。
or#Tm65747949
燒雞
香煎龍利柳配檸檬汁
香煎龍利柳配檸檬汁
是次消費
每人約$290 (晚餐)
MAR 12

去澳門一定要食一餐葡國菜,上 openrice search 到呢間餐廳,鍾意呢度舒適既裝潢,比起其他裝修普通但價錢又差唔多既店子,坐落都舒服好多。 我地早幾日前已 book 位,黎到店員問我地想唔想坐露天,外面空氣很好,環境又寫意舒適,好多謝店員既安排。 1 L Sangria:酒味調配得香濃又易入口,飲住 sangria 黎食非洲雞好配搭。 非洲雞:因為怕辣,店員好好服務甘安排雞和辣醬分開上。雞肉燒過香得黎又唔會乾身,保持嫩滑;非洲辣醬原來不是很辣,而且香濃野味,用左不同材料調配,好味得令我們驚喜。 香煎龍利柳配檸檬汁:龍利柳大...
kkrit
是次消費
每人約$150 (晚餐)
SEP 12

開頭以為係普通台式小店,原來係頗高檔食店。 環境服務幾好,但食物味道就一般般啦。 台式三拚 ~ 台式鹽水鴨+台式鴨舌+蛋黃小卷:鹽水鴨唔肥, 肉質滑;鴨舌唔夠野味;蛋黃小卷好差,乾身簿片又有點腥腥地既味道。 開洋高山菜:菜 “老”, 靱之餘有渣。 紅糟豬手:豬手皮厚,汁又唔香,感覺豬手好油好濟既感覺。 口水雞半隻:價錢貴但食落唔似新鮮雞,失望。麻辣汁就好香,補救番次等既雞肉。 炸花枝丸:花枝丸炸完內里仍保持丸汁,但就唔鮮味。 我們食野好少,其實唔夠飽,但既然味道一般,也不再加菜。
餐包
餐包
凱撒沙律 ($72)
凱撒沙律 ($72)
蛋黃醬焗挪威三文魚 ($148)
蛋黃醬焗挪威三文魚 ($148)
卡邦妮忌廉汁扁意大利粉 ($135)
卡邦妮忌廉汁扁意大利粉 ($135)
朱古力心太軟伴雪糕 (58)
朱古力心太軟伴雪糕 (58)
是次消費
每人約$290 (晚餐)
OCT 12

朋友買左一枝靚酒為我補祝生日,要搵一間好既西餐廳而開瓶費又唔貴既,我就即時唸起呢度。 店內環境優雅,坐得舒服有空間感,店員有禮貌。因為幾凍,問餐廳借左披肩。 餐包賣相好差細細片甘,睇落唔好食,但一咬落口外脆內軟,帶點咸香,好好味! 凱撒沙律 ($72):生菜爽甜,沙律醬酸甜甜又 creamy,bacon 咸香野味。 卡邦妮忌廉汁扁意大利粉 ($135):忌廉汁睇落好似有點稀,但食落味道十分濃香,扁意粉硬度適中,令人著迷既菜式。 蛋黃醬焗挪威三文魚 ($148):三文魚焗得剛好,肉質十分嫩滑而且厚身juicy,蛋黃醬沒...
cookooinfo
是次消費
每人約$150 (晚餐)
AUG 11

一路以為春夏秋冬好味,但原來甘差,服務又唔好,店員好似扮見唔客人 order 甘, 而且個爐 "神神地"。 鴛鴦湯底:清湯好似清水甘;沙爹湯底味淡。 生腸:好 “靱”。 脆鯇片:一d都唔脆。 帶子:唔夠鮮味。 本地肥牛:牛肉唔香,肉質也 “鞋”。 水餃:餡料唔爽香和新鮮。 豬爽肉:唔肥美,肉唔嫩。 墨魚滑:墨魚味淡,唔鮮甜。 一句講晒:唔新鮮,唔美味,唔好服務! 估唔到甘難食 !!!
檢視所有留言 ()
洋蔥涼瓜煎蛋 ($35)
洋蔥涼瓜煎蛋 ($35)
上海酸辣湯 ($42)
上海酸辣湯 ($42)
雙色拼盆 ~ 鎮江燻魚+醉雞 ($68)
雙色拼盆 ~ 鎮江燻魚+醉雞 ($68)
糖醋肉排 ($48)
糖醋肉排 ($48)
是次消費
每人約$55 (晚餐)
OCT 10

如果對食物質素要求唔高,和一班人黎食晚飯都 ok。 洋蔥涼瓜煎蛋 ($35):涼瓜唔苦,蛋煎得外表金黃,內里香滑。 上海酸辣湯 ($42):辣得幾正。 雙色拼盆 ~ 鎮江燻魚+醉雞 ($68):醉雞酒味香,雞肉嫩滑。燻魚肉厚,但乾身了些。 糖醋肉排 ($48):酸甜肉嫩,餸飯好正。 松子龍利柳 ($58):炸粉鬆化但厚身左d,魚肉比例少,個甜酸汁最好味。 金銀鱔糊 ($56):無黎味道,得個鹹字。 生煎鍋貼 ($16):皮太厚,肉餡唔夠多汁。 其餘既咸肉蒜子津白 ($48)、紅燒豆腐 ($38)、上海回鍋肉 ($48...
冰淇淋榴槤冰
冰淇淋榴槤冰
榴槤白玉子冰淇淋
榴槤白玉子冰淇淋
酥皮白玉子 (熱)
酥皮白玉子 (熱)
是次消費
每人約$35 (下午茶)
JUL 10

店子新開又有我至愛既榴槤,當然要試下啦! 酥皮白玉子 (熱):白玉子熱辣辣,加埋酥皮食口感好正! 酥皮玉子 (熱):玉子是用了全蛋,沒有只是用蛋白既白玉子般滑。 冰淇淋榴槤冰:冰凍既榴槤粒正到爆,加埋鋪面既冰淇淋真係消暑佳品! 榴槤白玉子冰淇淋:白玉子“滑lulu” ,冰淇淋軟滑,只欠榴槤肉多點就 perfect! 芒果 mousse:沒有特色,味道一般。 下次一定要再encore 白玉子冰淇淋!
串燒牛肉
餐前小食
自助香料
自助香料
是次消費
每人約$200 (晚餐)
DEC 09

今晚想食d 特別菜式,朋友試過話幾好,甘就黎試下,但地點都幾難搵。 店內環境氣氛有新疆feel,又不斷播住好似催眠曲既音樂。 鎮店羊鞍:睇落好似唔夠熟,但實際上燒得剛好,肉嫩 juicy,但就肥左d。 串燒牛肉:牛肉野味有肉汁,雖然無鎮店羊鞍甘肉嫩,但都好好味,飲埋紅酒超正。 烤魚:魚肉鮮味多汁,加埋獨特既香料一齊烤,好香啊! 羊奶奶凍:好滑好濃奶味,奶味濃郁既程度係平時 3.6 牛奶既兩倍。雖然好香,但食左幾啖就好 “溜”。 呢度只有一款智利既紅酒 ($130),質素幾好,襯埋牛羊肉食,好正啊!
為食貓QQ
Top