yob

yob

我愛食, 玩,買....email: kathywky@yahoo.com.hk
訊息
正顯示第 110 篇(共 252 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2023-05-10
是次消費
每人約$160 (午餐)
MAY 23

妹妹話帶我去食好西,平日無肉不歡,無飯食都會頭暈嘅我,聽到食Keto 都怕怕,但係妹妹叫到就試試佢啦! 但係因為初次體驗,唔敢食晒全部都係Keto , 所以叫兩款share嚟食 1. 日本帆立貝明太子扁意粉 $112 帆立貝好大粒,夠彈牙,扁意粉加入咗明太子嚟炒,有淡淡鹹香👍🏻 2. 煙三文魚忌廉蘑菇雜菌蒟蒻麵 $108 煙三文魚份量好夠,蒟蒻麵被想像中彈牙同飽肚 3. 鮮牛油果沙冰 $50 平時唔會主動叫牛油果嘅我,第一次叫牛油果嘅飲品,飲落有少少似豆腐味,不過都幾清新👍🏻 呢間餐廳開咗唔係好耐,位都好闊落,...
DEC 22

觀塘近來有很多新興的樓上餐廳,這次我們就來到這一間巧得鍋試試。 這間餐廳很寬敞,座位很大,坐得很舒服。裝修也新淨! 我們二人點了巧得鮑魚雞鍋、貴妃蚌和日本廣島蠔。餐廳送了餐前小食和餐後水果。 巧得鮑魚雞鍋,我們人只是點了半隻的分量,但是一上菜的時候份量都很足夠。 剛上菜的時候雞鍋的香氣撲鼻,到翻熱至沸騰的時候,香味更加濃烈。這個雞鍋,半隻份量有四隻鮑魚,而且雞肉皮簿,啖啖肉,分量絕對足夠兩人食用。雞肉底味醃得很入味,再加上餐廳獨有的雞鍋醬汁,整個菜色非常的美味可口。而且青紅椒和洋蔥等其他配菜...
2022-12-02
是次消費
每人約$70 (午餐)
DEC 22

下午2點去到,完全唔駛等位,可能因為本身餐廳都大,座位又夠多啦 餐廳人手唔多,職員收得錢黎又要上菜咁,所要都要等下 野食都真係幾抵食👍🏻👍🏻👍🏻💰 角切魚生食$78仲有8折 而入面嘅都角切都幾大粒,我第一次見人會放赤貝,雖然唔太大塊,不過都好正 另外個燒鯖魚定食($58)都好抵,燒得岩岩好,唔會太乾👍🏻👍🏻 如果午餐加汽水都只係$5 丼飯同單點都會有8折👍🏻👍🏻 Cashier 位置仲有免費糖果,小朋友大愛
1 推介
or#Tm66025305
2022-11-25
是次消費
每人約$120 (午餐)
NOV 22

今日入左去Aisa world 做野,一行8人周圍行搵野食,本身想食kfc 不過好多人,所以上左黎食,8人枱坐得好舒服😌 不過無set 只有散叫,叫左個烤三文魚($128)味道幾好,肉嫩皮膽🤤 有朋友叫左千層麵,話份量細,味道一般 又有朋友叫左春雞,睇落有啲乾,不過食落ok 但有少少辣🫢 薯蓉份量都好夠👍🏻👍🏻不過啲豆賣相唔多好 餐茶散叫50蚊一杯左右,所以無叫 另外都可以加$88要甜品加餐飲 不過不失 指定信用卡有85折👍🏻
2022-11-23
NOV 22

上星期同朋友行D2嘅時候發現左有幾間新店,即時約朋友開飯🤤 「銀座炎藏燒肉」門面同menu 都好吸引就試試佢啦 餐廳環境都幾舒適,好闊落坐得好舒服😌 點餐方面係用QR code 點餐,方便又安全 跟餐有沙律,湯,飯,沙律菜好靚仔🤵‍♂️,不過個湯就清啲,我比較喜歡濃湯 肉方面,有唔同級數及部位選擇👍🏻👍🏻👍🏻 雖然我掛住吹水,分唔到邊款打邊款,不過啲牛真係入口即化,完全無筋,好正呀,又濃又滑 會再去👍🏻👍🏻👍🏻
MAY 22

路過油麻地拎完身分證,就行左去廣華街搵食🤤 見到角位有間唔太起眼嘅拉麵店,仲要一點都大把位,就膽粗粗就入去試吓 店面細細,應該再以坐到10人左右,叫得和牛拉麵屋,當然要試試佢個牛,叫左「牛肩胛肉濃蝦湯拉麵」🐮 拉麵硬度適中,蝦湯好濃好甜👍🏻👍🏻但係隻匙羹個底太厚,「不」唔到碗底嘅湯,有啲浪費,蛋正常,反而個牛,牛味唔濃,又有啲難咬,下次再黎都唔會再叫牛
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2021-10-25
是次消費
每人約$80 (午餐)
OCT 21

公路旁的一問cafe, 自然光透入cafe 內,有一種柔和又温暖嘅感覺🌞🌞 一點黎到,要等一等位。 有位了,點左個牛油果天貝壽司配腐皮千層,個腐皮炸得好香脆👍🏻👍🏻👍🏻壽司嘅牛油果味唔太突出,但正好適合唔太好牛油果嘅我,份量方面都幾適中,不過男士可能就會唔夠食🤣🤣,而且所有餐都係即叫即做,雖然要等,但都感受到製作認真👍🏻👍🏻👍🏻 跟餐會有湯或茶,亦可以加錢轉咖啡,呢杯咖啡正好為blue monday 打打氣,下次想試埋佢嘅甜品、仲有曲奇🍪
2021-10-22
生日
是次消費
每人約$190 (晚餐)
OCT 21

牛頭角比人嘅印象係,工廠、舊、要去就去觀塘 不過咁啱今日要同朋友去牛頭角上workshop 就上OpenRice 搵下有咩選擇 點知比我見到咁間cafe 睇落個樣咁錯,就試試佢 6:00左右去到,人唔太多,一早book 左位,所以有個窗口卡位,叫左一個叉燒。蒜芯。甜醬油漢堡($128)個包脆脆地👍🏻,日式叉燒甜甜地又唔硬👍🏻仲有件蛋👍🏻不過條蒜芯就好似唔係好夾。 奶油羅勒干貝意粉($128)意粉個醬好香濃,份量適中,有三粒帶子,味道👌🏻 另外再叫左2杯有機多明尼加朱古力,好好飲,又香又濃,仲有少少橙香😍...
2021-10-16
OCT 21

囝囝獨愛呢到嘅鰻魚飯,所以好多時都會黎 入座前要先order,叫左野食,比左錢再搵位 叫完餐之後可以自助去拎湯、飯、沙律同醬料 食完個沙律🥗,好快主食個肉就到,10分鐘左右啦 牛舌厚切,有3塊,最下面個塊有啲乾,上面個2塊都好軟嫩👍🏻 鰻魚以呢個價錢黎講都算低食 呢度最飄忽嘅係個湯,有時好好飲,有時就好淡好似溝咗好多水咁。真係好睇廚師嘅心情 好可惜今次廚師心情唔太好,比較淡!飲咗半碗就停口 白飯方面應該都係珍珠米,仲有紫菜粉可以加落去,唔錯
2021-10-12
OCT 21

好耐無食,琴日心思思行左過去食! 叫左個9隻韮菜餃加蘿蔔$47 等食期間,餐廳內冷氣機滴水 2點去到keep 住都好多人,2個職員做到無停手 餃子好大隻,但係食到等4隻,覺得有啲酸味,無再食🙈🙈
Top