今餐係澳門之遊既最後一餐, 食完就要返香港啦, 本來我地4點靚鐘就坐船走, 但因為好想試吓非常有名既六記, 所以有酒店大堂 HEA 咗個靚鐘過嚟.我地6點10分, 由十六蒲行過嚟, 諗住過到嚟都係搭4個字, 等佢一陣開門啫....點知去到, 人頭湧湧, 好多人巳經坐係佢隔離舖位等緊, 而伙記們仲食緊飯, 我地就坐係伙記台隔離, 行慢步, 連位都無埋...幾恐怖.因為大家都好期待, 所以連相都唔記得影.米通鯪魚球 : 好味, 炸得好鬆脆, 唔會話有油益味, 正淨雲吞 x2 : 雲吞7:3比例, 唔錯, 最欣賞係個湯, 香濃而滑, 比起下午食既禮記, 過之而無不及.大腸併鳳爪 : 好淋, 都入味, 但唔係話好正, 算OK啦豉椒炒蜆 :麻麻地, 蜆太細隻, 個汁唔夠惹味, 又偏咸, 唔算合格豬骨粥 : 3大舊豬骨, 但問題係, 你會食到粥還粥, 豬骨還豬骨分開煲既感覺...JUST OK蝦子撈麵 : 香口彈牙, 有蝦子咸香, 比起祥記做得更好, 我上次係祥記食, 係苦既呢餐係澳門遊, 我覺得排名第二既餐廳, 有機會會番啅, 對面係華軒食店(細龟), 見到細龟哥哥好似跳住舞咁炒, 又好勁鑊氣,

因為大家都好期待, 所以連相都唔記得影.

米通鯪魚球 : 好味, 炸得好鬆脆, 唔會話有油益味, 正
大腸併鳳爪 : 好淋, 都入味, 但唔係話好正, 算OK啦

呢餐係澳門遊, 我覺得排名第二既餐廳, 有機會會番啅, 對面係華軒食店(細龟), 見到細龟哥哥好似跳住舞咁炒, 又好勁鑊氣, 下次嚟, 2間都要食晒.

4個人共食咗175.
2010-01-02