2010-11-09 523 瀏覽
去澳門聽演唱會, 喺旅遊書裏面介紹嘅呢一間不太起眼嘅飯店, 試下先! 腰果炒蝦仁 - 腰果炒完都唔會腍, 食落都係脆既, 不過蝦仁就唔係太新鮮. 义燒, 燒腩仔 - 义燒係呢度招牌菜之一, 但係又唔太大驚喜. 反而個燒腩仔個皮脆, 味道都唔錯. 生炒骨 - 呢個做得唔錯, 外皮脆口, 心內軟, 而且個酸甜汁都好味. 蝦醬腩肉蒸豆腐 - 一上枱已經聞到好香嘅蝦醬味, 腩肉爽, 豆腐滑, 唔錯. 例湯(蓮藕煲豬骨) - 飲唔到有味精, 而且唔係一d 溝好多水嘅例湯. ok! 菜胆雞 - 雖然雞味唔太濃, 不過雞好滑, 味道都唔差. 椒鹽鮮魷 - 個脆漿唔平均, 而且唔太特別. 一般啦! 薑汁炒芥蘭 - 芥蘭都算當做, 所以幾腍幾嫩, 但薑汁味唔多. ok既. 糯米飯蒸蟹 - 奄仔好新鮮又多膏, 而且糯米飯吸收晒蟹嘅香味! 好味道!P.S. 多謝一班朋友給我的驚喜! Thank you very much!

菜胆雞 - 雖然雞味唔太濃, 不過雞好滑, 味道都唔差.

椒鹽鮮魷 - 個脆漿唔平均, 而且唔太特別. 一般啦!

薑汁炒芥蘭
腰果炒蝦仁
义燒(一般), 燒腩仔(好味)
生炒骨
蝦醬腩肉蒸豆腐
例湯(蓮藕煲豬骨)
菜胆雞
椒鹽鮮魷
糯米飯蒸蟹
2010-11-06
薑汁炒芥蘭
义燒(一般), 燒腩仔(好味)
生炒骨
蝦醬腩肉蒸豆腐
例湯(蓮藕煲豬骨)
椒鹽鮮魷
糯米飯蒸蟹