1K
2017-03-07 575 瀏覽
文創村係澳門首個以文化創意為主題嘅集中地,座落水坑尾百老匯中心,佔地三層,三樓主要提供餐飲,以小食、咖啡為主。Royal Place主打用各種日本原材料製成甜品、食物、飲品,特別強調使用丸久小山園嘅抹茶粉。除左手作抹茶雪糕,仲提供一系列抹茶/焙茶手沖茶。宇治抹茶拿鐵 $33呢個自稱係全澳首創嘅漸層宇治抹茶latte,以標榜使用日本抹茶粉沖嘅飲品以言,定價合理。宇治抹茶拿鐵用上丸久小山園抹茶粉,加上明治4.3牛乳,抹茶、牛奶漸層明顯,賣相討好,飲用前需搖勻。佢地嘅抹茶飲品甜度較低,著重回甘,希望參照日本正宗手法。雖然見過有人話呢杯飲品普通,所以成日都話…我地兩個偏偏幾鐘意…如果你喜歡甜度較高,奶香重嘅latte,呢杯或許唔啱你。首先呢杯拿鐵甜度可以話係零,適合平日飲野都自動要求少甜嘅我地。唔知係咪因為使用明治牛乳,奶味相對薄弱,所以亦都能夠解釋何以完全唔甜。抹茶味突出,質地厚滑,有回甘效果,唯飲到尾會有少許苦澀除左提供抹茶/焙茶飲品、手作雪糕,呢度仲有幾款大熱口味嘅芝士撻,分別有芝士、宇治抹茶、宇治焙茶、紫薯,四種口味。由於已經試左抹茶飲品,所以撻我地就揀宇治焙茶口味。宇治焙茶芝士撻 $

除左手作抹茶雪糕,仲提供一系列抹茶/焙茶手沖茶。
宇治抹茶拿鐵 $33

宇治抹茶拿鐵
佢地嘅抹茶飲品甜度較低,著重回甘,希望參照日本正宗手法。

如果你喜歡甜度較高,奶香重嘅latte,呢杯或許唔啱你。

抹茶味突出,質地厚滑,有回甘效果,唯飲到尾會有少許苦澀
宇治抹茶拿鐵
由於已經試左抹茶飲品,所以撻我地就揀宇治焙茶口味。
宇治焙茶芝士撻、宇治抹茶拿鐵
宇治焙茶芝士撻 $18

呢個焙茶撻一試愛上,推介呢款啊!選用上等宇治焙茶再人手製成撻皮,令我最近沉迷焙茶嘅源頭。識食真係要食焙茶!

焙茶芝士撻外形精緻,微溫。
宇治焙茶芝士撻
咬落去流心效果明顯,焙茶澎湃。

烘過嘅茶茶香濃厚,微微炭香,但冇抹茶嘅苦澀,甜而不膩
曲奇餅皮鬆脆,好好食!
宇治焙茶芝士撻
價錢唔貴,唯獨size偏小,感覺比香港食開嘅芝士撻再細啲,但好回味!
2017-02-18
宇治焙茶芝士撻、宇治抹茶拿鐵