2024-04-26 42 瀏覽
舅父登陸大壽,我又有口福了!來到澳門馳名的李康記,一嚐美味的傳統粵菜( •̀֊•́ ) ̖́-🌟時令冬瓜盅冬瓜盅湯十分清甜,盛滿了鴨肉、瘦肉、蝦、蓮子、冬瓜、菇片,非常足料👍🏻添多碗是基本吧lol🌟荔芋香酥鴨必吃的傳統手工菜🚨香酥鴨的外層是一層薄脆的炸粉漿,香脆不油膩!內裡是軟綿綿的芋泥,芋泥同時已融入鴨油香,邪惡又美味💜底層是薄薄的一層起骨鴨肉,確實酥香美味!再淋上秘製醬汁,簡直是畫龍點睛,將其鮮味提昇,喺我食過最出色的荔芋香酥鴨,誠意推薦(ॢ˘͈ㅂ˘͈ ॢ)🌟乳豬我好中意食乳豬,每次婚宴都好期待呢道菜,不過我唔鍾意食皮肉分離果種❌呢度就好岩我口味:乳豬件是皮連肉斬的(✌︎˙˘˙✌︎)外皮脆卜卜,同時吃到有炭火燒的焦香🤤脆皮下是一層香腴的肥膏,脂肪下一層鮮香的豬肉,入口軟嫩多汁,忍不住吃了兩大件.ᐟ.ᐟ/🌟黃皮老虎兩味西蘭花炒球炒球的魚肉大大件、啖啖肉,炒得惹味又吃到魚肉的鮮甜,就連西蘭花也特別好吃😋涼瓜枝竹炆頭骨炆魚骨更為出色,炸過的魚骨骨肉相連,愛輪骨的就知道這個部位最為肥美😍而且滲透了香噴噴的芫荽清香,就算食唔哂大家都打包番盒✌︎·͜·🌟美極煎中蝦煎中蝦充滿惹味的蒜香,不單是只有蝦殼掛滿汁,背脊開了邊
🌟時令冬瓜盅
🌟荔芋香酥鴨
🌟乳豬
🌟黃皮老虎兩味
西蘭花炒球
涼瓜枝竹炆頭骨
🌟美極煎中蝦
煎中蝦充滿惹味的蒜香,不單是只有蝦殼掛滿汁,背脊開了邊的關係,蝦肉都滲透了豉油的香味,同時又鮮甜彈牙!蝦殼仲脆到可以食添,再啜啖蝦膏,又一出色的菜式😚
🌟金華玉樹雞
起骨雞件嫩滑彈牙,就連雞胸肉的部位一點也不鞋💯與鹹香的金華火腿同吃,鹹鮮美味!
🌟奄仔蟹蒸糯米飯
奄仔蟹蓋非常多膏,將蟹膏與飯粒撈勻同吃,超!邪!惡!膽固醇我不怕😈軟糯的飯粒已吸收海鮮的精華,十分鮮香美味!而且夾雜許多已拆肉的蟹鉗肉,很足料🥰同樣推介必吃,尤其喜歡吃蟹肉但不想拆蟹殼的朋友仔們(๑•̀∀- )و
⭐️如意羅漢上素
⭐️壽桃包
⭐️紅豆沙湯圓
後期開始太飽,已經唔太食到呢三道菜🫣試左兩啖紅豆沙,好滑好似食緊BB蓉咁,味道偏甜!
是晚食到滿肚腸肥,但呢個肥肥既卡路里用得好值❣️好耐冇食過咁好味既手工菜,雖然大家去澳門玩應該會比較想食葡國菜或卜卜蜆,但有機會的話非常推薦大家試試這裡的懷舊菜🥹❤️🫶🏻
  • 荔芋香酥鴨
  • 奄仔蟹蒸糯米飯