2011-02-11 65 瀏覽
早前於佳節好評大賞有幸贏取澳門之旅,先要在此再多謝支持投票的朋友,把握今次免費旅程機會,我希望可以將澳門之行食到的都給大家分享,可惜撞正春節假期,多間目標食肆仍未啟市,可以話係出師不利。幸好今次有機會可以食到當奧豐素1890意式料理,呢間榮獲南意大利米芝蓮星級餐廳最高評價,果然係非同凡響,亦係我目前食到最高水準嘅意大利餐廳!當奧豐素1890意式料理位於新葡京酒店三樓一個角落,由於餐廳座位不算太多,建議先預訂位置。而網上除設有訂位服務之外,大家更可以先預覽一下餐單菜式及價錢,非常方便。今次我訂位到來食午餐,記得我電話訂位時,侍應再三提醒男士唔好著短褲,亦唔好著露趾涼鞋,不過圓領衫跟牛仔褲係無問題,相信主要只係提醒酒店住客進場唔好著得太隨便。餐廳環境佈置得相當華麗,雖然樓底唔算高,但精緻嘅吊燈及壁上油畫別具氣派。突然覺得眼前畫面跟杜拜Burj Ai Arab房間極為相似,甚至餐具亦同樣用上Hermes出品,後來才知道兩者同出自著名室內設計師Khuan Chew手筆,怪不得有似曾相識嘅感覺。每一張大餐檯之間有相當嘅距離,私隱度可以更高之餘,感覺亦格外高貴。每張檯上都放有一款唔同嘅擺設,雖然我
每一張檯上都有唔同嘅擺設
餐廳環境佈置得相當華麗,雖然樓底唔算高,但精緻嘅吊燈及壁上油畫別具氣派。突然覺得眼前畫面跟杜拜Burj Ai Arab房間極為相似,甚至餐具亦同樣用上Hermes出品,後來才知道兩者同出自著名室內設計師Khuan Chew手筆,怪不得有似曾相識嘅感覺。每一張大餐檯之間有相當嘅距離,私隱度可以更高之餘,感覺亦格外高貴。每張檯上都放有一款唔同嘅擺設,雖然我唔係呢方面專家,但起碼知道呢個精美擺設應該唔係一般貨色。

呢度午餐Lunch Set分兩個Courses(MOP280),三個Courses(MOP380)及Full Menu(MOP480)三種,三個同樣都跟甜品。之前雖然參詳過前輩嘅午餐攻略,但我地最後都係抱住一人世物一世嘅心態,加上非常肚餓,所以都係叫左一份三個Courses加一個Full Set。
麵包籃水準非常高
25年陳年意大利黑醋果然係殺手鐧
頭盤未到之前,先送來一籃香噴噴嘅麵包。侍應將六款麵包介紹後,再為我地準備特純橄欖油,芝士味牛油及黑醋。呢款意大利黑醋實在不得不用多少少筆墨去寫下,用白葡萄搾汁後,再經過25年古法釀製而成,屬Gold Label最高級數。平時我地用來混沙律食嘅黑醋亦只係三至五年貨色,呢支用來蘸麵包食真係好食到不得了,搞到我唔好意思要求侍應為我再次添加,如果大家有興趣的話,亦可以將黑醋買走,每支盛惠MOP390。至於呢個價錢去買一支調味料值唔值得,大家試過後心入面應有一個答案。

講返個麵包籃先,胡蘿蔔包,馬鈴薯包,菠菜包等咩都有,單係聞到陣味都知有一定水準,最後在黑醋誘惑下我每款都有食過。其中最吸引的應該就係上面印有1890字樣嘅薯仔包,咬落鬆軟又滲出淡淡馬鈴薯香味,實在非常好食,怪不得咁多人未食頭盤早已飽左一半。
魷魚BB真嫩口!
享用完麵包籃後,先來頭盤"魷魚配玉米蓉,芝麻菜及25年陳年意大利黑醋",芝麻菜即係港人俗稱嘅火箭菜,本來我好怕呢種菜果種苦澀味,不過混上黑醋後感覺截然不同,感覺唔錯。而魷魚屬於BB體型,咬落鮮嫩富彈性,加埋底層玉米蓉嘅幼滑質感,整個頭盤來得既簡單又不平凡。
意大利雲吞賣相極美
另一份頭盤選擇左"地中海章魚沙律配豆蓉及海蜆雲吞",將章魚片跟海蜆放在意大利雲吞面層,再配上豆蓉作伴,賣相極美,放入口每啖在豆蓉粗糙之中夾雜海產鮮味,感覺實在好美妙。
一紅一綠充滿驚喜
餐湯方面可以三選一,我一向最怕青豆湯為左加強口感而刻意落太多奶油,呢度嘅青豆蓉湯伴辣根、紅蝦及豬面頰肉就無呢個問題。湯身口感柔滑討好,紅蝦肉新鮮爽甜,呢個組合一紅一綠令人相當驚喜。本來豌豆湯唔算咩高貴菜式,但偏偏呢度嘅意大利豌豆湯伴帶子就帶出不一樣嘅精彩。豌豆味道較濃鹹,混上湯面上香料,飲落綿密之餘,亦帶著濃厚感覺,而帶子好厚身,咬落鮮甜味美有嚼勁,係我最喜愛果種質感,好味。
皮薄爽滑,黑豚肉夠晒香
Middle Course之中,以呢個意式雲吞釀黑豚肉配開心果露最為吸引,賣相雖然只係一般,但日本黑豚肉跟意式雲吞得出來嘅化學效果係如此有趣,釀入黑豚肉嘅雲吞食落少少似餃子,豚肉味唔算太濃,不過肉香依然,加上雲吞皮薄爽滑,實在係高水準作品。

講左咁耐終於到主菜出場,首先係呢份意大利香草羊排配特色薯餅,我一向唔讚成食羊要落薄荷醬,因為薄荷醬味太濃郁,完全搶去肉本身應有味道,所以呢度亦無薄荷醬提供,等你可以慢慢細嚐嫩滑羊肉羶香味。特色薯餅中間夾雜茄乾,每一啖都食到薯片香脆同埋蕃茄甜味,呢個廚師似乎落左唔少心機,值得一讚。
牛骨髓好味到爆燈!
另一份主菜好多人都有試過,就係呢份牛仔膝配特色意大利飯。除左金黃色嘅意大利飯外,唔好以為炆得入味又夠腍嘅牛膝肉係焦點所在。真正主角並唔係佢地,而係最右手面果條牛骨...上餐前侍應特意呈上一隻細細隻銀匙羹,用意係俾你將牛骨入面嘅骨髓取出黎享用。骨髓獨特香濃嘅油質,滑入口中果一剎那,雖然有股唔係個個都可以接受嘅牛羶味,但實在係美味無窮,非常好味。牛骨髓屬於高蛋白、低脂肪而且極富鈣質,營養價值非常高,如果唔食就真係浪費了!
熱朱古力蛋糕配香蕉雪葩,好味到暈!
到甜品部份,餐牌上寫住呢個熱朱古力蛋糕配香蕉雪葩及橘子果醬,唔駛多考慮就決定...要!軟心朱古力蛋糕內流著微暖朱古力漿,味道濃郁,絕對係水準以上,但又未算為最好。但香蕉雪葩做得非常出色,蕉味芳香不過火位,混上中間作「橋樑」嘅橘子果醬,Perfect Pair!另一個在Lunch Set甜品當中有個好長嘅名字,就係意式雲吞釀香梨、松子、葡萄乾伴水牛芝士雪芭及紅桑子汁。嘩!個名長到...意式雲吞內香梨混上葡萄乾,清甜好味,最特別都係上面嘅水牛芝士雪芭,口感幼滑,但甜中又帶有少少芝士鹹味,混埋紅桑子汁嘅酸,非常特別。
人氣甜品"Neapolitan"不試不可
當奧豐素最具人氣嘅甜品"Neapolitan" 脆葉釀玉桂忌廉及櫻桃(MOP90)並無出現在Lunch Set入面,意猶未盡之下決定Side Order一客。將Neapolitan酥皮一切落去,已被果種聽得到嘅鬆脆聲音吸引住,蘸上櫻桃醬後放入口中,一陣陣肉桂香味隨香脆鬆皮湧入口腔,非常誘惑,絕對不試不可!
是薰衣草味嘅薑糖嗎?唔好理,好食就得!
食過呢餐豐富完美嘅午餐後,侍應引領我到自助甜品吧,每樣甜品好有耐性向我介紹,可惜我胃納有限,未能逐樣試清楚。不過,我絕對唔會辜負侍應一番心機,所以點都拎少少返去試下...其中呢個薰衣草味糖果,食落唔覺有薰衣草味,反而有少少薑味,細味之下都幾醒神,作為一個終結,實在最好不過!

今次當奧豐素之旅,的確係我食過最好嘅意大利菜,用永世難忘亦絕無誇張。所以今次食評篇幅較長亦無可厚非,其實仍有好多想講想同大家分享,不過...大家都係親自感受吧!呢個體驗,無可能會後悔的!

2011-02-09
每一張檯上都有唔同嘅擺設
麵包籃水準非常高
25年陳年意大利黑醋果然係殺手鐧
魷魚BB真嫩口!
意大利雲吞賣相極美
一紅一綠充滿驚喜
皮薄爽滑,黑豚肉夠晒香
牛骨髓好味到爆燈!
熱朱古力蛋糕配香蕉雪葩,好味到暈!
人氣甜品"Neapolitan"不試不可
是薰衣草味嘅薑糖嗎?唔好理,好食就得!
  • "Neapolitan" 脆葉釀玉桂忌廉及櫻桃,麵包籃