2014-08-05 5935 瀏覽
七夕情人節的這天在平淡中渡過,因為更期待24號的來臨啊晚餐來到六記碰碰運氣,上回來訪是遇著偶然的補假休假天帶著遺憾離開,幸好這天沒失望了~牆壁上貼滿許多關於六記的報導與昔日照片厲害的它橫跨了三個店面,有一個像是貨廠來的而另外2間裡面滿滿都是人,除了旅客外還有不少當地人喔菜單有兩面,一面的是招牌菜都附有照片價格不算便宜,但是食物的份量都頗大炸鴛鴦﹝MOP$52﹞其實就是炸鯪魚球 跟 炸雲吞來的也是這邊的招牌菜,我就是喜歡上火美食~ 呵呵附上微酸帶甜的醋沾著雲吞吃,還有提鮮的蜆蚧醬圓圓扎實的魚球沾滿米滿去炸,外酥脆而內裡Q彈鮮味不帶絲毫油膩感,沾一點點蜆蚧醬更可口美味大片的外皮包著小巧的內餡,帶微微油膩感但餡料吃到肉的甜也有蝦子的鮮,頗滋味這碟三兩下就吃光光了這邊有名的是水蟹粥,不過我卻偏愛 肉丸粥﹝MOP$27﹞細滑綿綿的粥底混著蔥花的香氣,還有數量不少的肉丸只是這邊的肉丸卻不是預期的爽彈鮮甜,是粉粉的那種雖然吃過 蝦籽撈麵﹝MOP$38﹞很多遍,但它總是吸引到我們幼細乾爽的麵條很爽口彈牙,灑上滿滿的蝦卵 濃濃的香氣跑進鼻子裡是暫時吃過中最喜歡的~ 也難怪那麼多人來買外帶選它嚕想來這裡.
七夕情人節的這天在平淡中渡過,因為更期待24號的來臨啊
晚餐來到六記碰碰運氣,上回來訪是遇著偶然的補假休假天
帶著遺憾離開,幸好這天沒失望了~

牆壁上貼滿許多關於六記的報導與昔日照片
厲害的它橫跨了三個店面,有一個像是貨廠來的
而另外2間裡面滿滿都是人,除了旅客外還有不少當地人喔
菜單有兩面,一面的是招牌菜都附有照片
價格不算便宜,但是食物的份量都頗大
炸鴛鴦﹝MOP$52﹞其實就是炸鯪魚球 跟 炸雲吞來的
也是這邊的招牌菜,我就是喜歡上火美食~ 呵呵
附上微酸帶甜的醋沾著雲吞吃,還有提鮮的蜆蚧醬
圓圓扎實的魚球沾滿米滿去炸,外酥脆而內裡Q彈鮮味
不帶絲毫油膩感,沾一點點蜆蚧醬更可口美味

大片的外皮包著小巧的內餡,帶微微油膩感
但餡料吃到肉的甜也有蝦子的鮮,頗滋味
這碟三兩下就吃光光了
這邊有名的是水蟹粥,不過我卻偏愛 肉丸粥﹝MOP$27﹞
細滑綿綿的粥底混著蔥花的香氣,還有數量不少的肉丸
只是這邊的肉丸卻不是預期的爽彈鮮甜,是粉粉的那種
是暫時吃過中最喜歡的~ 也難怪那麼多人來買外帶選它嚕
想來這裡...除了是一嚐美味的炸魚球外
在它的附近也有家很棒的糖水店,不過這夜急著回去買何漢記
只好留待下次吧,而我最愛的何漢記因租金及人手的問題而要結業了...想吃就要到營地大街的總店了
2014-08-02
2014-04-14 6566 瀏覽
山長水遠坐直升機來到澳門,怎會吃一餐就走呢?於黑沙海灘那邊的著名葡國餐廳吃完第一餐,在街頭吃過風味十足的燒雞翼後,再來到六記粥麵。每一粒雲吞都是十分飽滿的,味又鮮又濃。一口雲吞一口湯,這湯也是讓人不捨得錯過的。來到六記,除了吃雲吞,還有蟹粥。都說不管到了哪裡,瑪姬都要吃蟹,嘻!但其實瑪姬最愛吃的是清蒸蟹,一隻新鮮的螃蟹,不需要任何的調料,已經很美味了!但來到澳門,好像也要吃吃蟹粥。綿綿粥底,令人溫暖。嘩!這蝦子也太多了吧!真的每一碟都有這麼多的喔~每一條麵都沾滿蝦子,單靠想像已經想到那種香味是如何利害。充滿蛋香的麵,質感很爽,每一條都在彈呀彈。吃起來。Dep Dep Dep♥
山長水遠坐直升機來到澳門,怎會吃一餐就走呢?
於黑沙海灘那邊的著名葡國餐廳吃完第一餐,
在街頭吃過風味十足的燒雞翼後,
再來到六記粥麵。
每一粒雲吞都是十分飽滿的,味又鮮又濃。
一口雲吞一口湯,這湯也是讓人不捨得錯過的。
雲吞
來到六記,除了吃雲吞,還有蟹粥。
都說不管到了哪裡,瑪姬都要吃蟹,嘻!
但其實瑪姬最愛吃的是清蒸蟹,
一隻新鮮的螃蟹,不需要任何的調料,
已經很美味了!
但來到澳門,好像也要吃吃蟹粥。
綿綿粥底,令人溫暖。
蟹粥
嘩!這蝦子也太多了吧!
真的每一碟都有這麼多的喔~
每一條麵都沾滿蝦子,單靠想像已經想到那種香味是如何利害。
充滿蛋香的麵,質感很爽,每一條都在彈呀彈。
吃起來。
Dep Dep Dep♥

雲吞
2014-02-27 6386 瀏覽
六記係每次去澳門都一定會食。個蟹粥同蝦子面係絕配!蟹粥好入味,啲蟹雖然細隻但都好多膏好多肉。。。個面我每次都食二三份,面身好彈牙,撈埋啲蝦子好香口。個服務就麻麻,態度一般。
  • 水蟹粥
  • 蝦子撈麵
2013-11-04 4816 瀏覽
今次又去試了很多好評的六記,去到排哂隊,真係想走佬,但係預先PLAN好左,無計價錢上又真係幾平,影MENU時有點反光水蟹粥中SIZE $160,有2隻蟹,2-4位用.大的$220,有3隻蟹,4-8位用.粥可加雞$50豉椒炒蜆$48,份量驚人,SIZE中等,味道咸香,略欠獲氣,但呢個價錢真係抵到爆,香港比48蚊應該得一半炒菜$38,成斤野,雖然很油,但係就係因為咁所以滑.蒜香不足,份量強勁綾魚球+雲吞雙併$好似68,綾魚球不錯,有米通痴係外皮,外脆內軟,魚香十足,也彈牙.雲吞就唔甩脆,包住既肉勁小,塊皮勁大塊,我唔期望是食皮的,應該要有相應既比例主角水蟹粥$160,2人每人夠4碗,足2隻水蟹,雖然真係足料,但係食落去粥底的味道就是不夠鮮,蟹味不足,同上次皇X小館比,這裡好似差一點見住佢拎生蟹去煮,材料很新鮮,但味道還是不似如期加上其他野真係唔算出色,唯獨份量驚人,還是一間不錯的食店,但考慮到人流和環境,還是只可一試.有點名大於實
價錢上又真係幾平,影MENU時有點反光

炸雲吞

見住佢拎生蟹去煮,材料很新鮮,但味道還是不似如期

2013-10-22
2013-08-12 3345 瀏覽
吃完晚餐, 去咗買手信, 擾攘一小時後, 漫步到六記.  剛剛好, 個胃可以擠出一些空間.只嚐了蝦子撈麵和米通鮻魚球蝦子撈麵, 正! 麵質夠爽, 唔太淋, 蝦子又夠多米通鮻魚球, 外層加了碎米粉炸, 非常脆口! 鮻魚球肉質鬆軟多汁.  但個人喜好, 如果可以再攪得煙韌些仲好.可惜 quota 已浪費係晚餐中, 未能嘗試更多食物, 下次一定會再來.

只嚐了蝦子撈麵和米通鮻魚球

蝦子撈麵, 正! 麵質夠爽, 唔太淋, 蝦子又夠多
米通鯪魚球
2013-08-03
$21 (宵夜)
米通鯪魚球
2013-08-06 2544 瀏覽
到澳門工作, 忘不了吃。這次吃著晚餐, 之後一個人坐巴士到這個晚上才開的地道小店來夜宵。餐廳以粥麵為主, 也有炒鑊小菜。餐牌選擇多, 可惜我不太相信炒鑊, 而且一個人亦吃不到太多。點了個蝦子撈麵 -- 在澳門, 很多地方的蝦子撈麵都不錯, 排長龍的一間半間, 還不如到舊街後巷的黃枝記及這裡。麵身彈性有蛋香, 都條一條條在口中躍動, 加上蝦籽鮮香脆口, 不錯, 只是感覺有點乾而已。炸雙脆 -- 米通鯪魚球及錦鹵雲吞. 炸野, 我無任歡迎, 不過錦鹵雲吞我就一般喜愛。原因是他始終都是皮厚而硬一點的, 相比酒樓用春卷皮的, 我較愛後者。米通鯪魚球, 除了吃米通鬆口感, 鯪魚膠打得有彈性及順滑. 另一個著眼點響蜆芥, 蜆芥要有乳香, 帶鹹而不苦。這個蜆芥還算可以。整體來說, 這店味道算是不錯。不過如果叫上是絕佳選擇的造, 以澳門街水平, 還有不少選擇。收費上亦不算便宜, 一個人吃宵夜, 還可以吧!!

2013-07-21 1854 瀏覽
以前間中都會黎尼度宵夜,以前真係覺得佢好食,但今次食已經差左好多,炸雲吞脆卜卜,但里面的肉少左好多,鯪魚球仍是大大粒,沾那個有蠔仔的汁很match
以前間中都會黎尼度宵夜,
以前真係覺得佢好食,
但今次食已經差左好多,
炸雲吞脆卜卜,但里面的肉少左好多,
鯪魚球仍是大大粒,沾那個有蠔仔的汁很match

2013-05-27
$100 (宵夜)
2013-01-30 1592 瀏覽
入夜后澳门o既市中心地带… 每条大街到处都系灿烂辉煌o既红灯碌影,细细抵o既地方就人多车又多,但系就完全feel到份安全感!2012年3月份o既澳门,天气寒冷带风兼阵阵微微细雨… 街道湿答答,真系想留番系酒店唔想行出去啦… 但系由于带着班哇鬼又唔惊肥o既大吃姐妹们,唯有拉拉临冲番個热水凉后又再去揾食啦 一人一把雨伞,向 前进出发啦!当日我哋系英皇酒店落脚,大概6点9就出发… 一路途径好多澳门嘀历史景点,有邮政局,喷水池,玫瑰堂,仲有千辛万苦先行得入去o既澳门牌坊等等… 落紧雨o既澳门一样系人山人海啊!就o甘… 原本只系需要大概20-30分钟o既路程就行o左整整2粒几钟啊~ 阴公!抵达 9点几,唔见人潮~ 门面显得特别冷清,有嘀唔惯添 。帮衬o左连续3年o既 六记… 改变唔大,就只系嘀价钱每次来亲都唔一样,老公仔仲笑话~ 步步高升吖嘛… 招牌主角… 虾籽面 炸鸳鸯… 清汤云吞面… 卤双拼~凤爪大肠… 水蟹粥…
入夜后澳门o既市中心地带…

一人一把雨伞,向 [六记] 前进出发啦!

落紧雨o既澳门一样系人山人海啊!

抵达 [六记] 9点几,唔见人潮~ 门面显得特别冷清,有嘀唔惯添 。

招牌主角… 虾籽面
炸鸳鸯…
清汤云吞面…
卤双拼~凤爪大肠…
水蟹粥…
題外話/補充資料: 期间有个姐妹拿起架手机就东影西拍… 点知隔里枱就有2个后生仔居然话 “都痴线o既,o甘都好影?!„ :o :huffy::huffy::huffy: … 当时我哋整围枱就面带杀气o甘望番佢哋,送饮料o既六记哥哥仔都听到… 佢仲帮口话:“o甘多嗲咔?!个个客来都影相o既啦,唔影就痴线啦!„ 赞!哥哥仔你系得o既!
  • 蝦子撈麵,米通鯪魚球
2013-01-18 1132 瀏覽
見網友食評10食8讚,有部份還勁讚~~便約大伙一探虛實!!先試了幾個大家力讚推介:1)米通鯪魚球:的確食落好脆(因有米通),內幾彈牙,還不錯2)馳名滷水鳳爪大腸:味道ok,但細碟到.鬼.....太細碟了吧 = =3)珍寶炸錦滷雲吞:個名無呃你,真係珍寶,肉部份細粒到...幾乎食唔倒,塊雲吞皮大到....so,你會見佢好似好大碟,其實無得食 是次不推薦這個菜了,因炸野好難唔好食,炸野例牌跟個酸甜辣的汁,so無咩技術可言.就係炸雲吞而已.個人意見覺得個雲吞 炸得一般般4)又是大家勁讚的蝦子撈麵:真係有夠'大碟'~~陰公!!平心而論,真係無大家講到咁鬼好食,佢係咪真係用竹昇壓的就無人知 啦,反正你又食唔出,當普普通通食個撈面.但作為普普通通ge撈面,又稍嫌佢貴左小小5)水蟹粥-來了個中鍋,因為4個女仔食而已:粥底好綿,水蟹有兩隻(都算落足料,始終水蟹肉質真係好水,無咩肉質同鮮味,水蟹應該係咁掛~~本人無咩研究),至於講到味道,就真係好一般,,好一般,so,這個不試也罷。不推薦6)最後因為大部份餸都好細碟,4女仔又叫多個鼓椒炒蜆和干炒牛河:鼓椒炒蜆普通貨色,不吃也罷。干炒牛河:強烈的濃味,但
見網友食評10食8讚,有部份還勁讚~~便約大伙一探虛實!!
先試了幾個大家力讚推介:
1)米通鯪魚球:的確食落好脆(因有米通),內幾彈牙,還不錯
6)最後因為大部份餸都好細碟,4女仔又叫多個鼓椒炒蜆和干炒牛河:鼓椒炒蜆普通貨色,不吃也罷。干炒牛河:強烈的濃味,但還是可以吃的,咁傳統的干炒牛河搞成咁,大廚訓著左了吧~~
題外話/補充資料: 至於有食評指出該店員工和老板服務態度差,本人觀察,原因應該在於店舖好好生意,人手又不足的情況下出現.是次我們食7--到8點多,服務態度當然不可用讚來形容,但中規中矩,可接受~~
2013-01-17
$105.5 (晚餐)
  • 滷鳳爪大腸
2013-01-14 770 瀏覽
之前朋友帶過嚟食宵夜,真係一試難忘。今次再同其他朋友嚟食,一坐底,就叫蝦子麪,蟹粥,鮑汁鳳爪,大腸,鮻魚球。蝦子麪爽彈,而且落蝦子嘅份量一D都唔會孤寒呀!不過就唔建議大家買麪餅返去自己煮啦。因上次友人食後愛上咗,買咗一打返香港,依照店員所講方法去煮,點知分別3-4人煮,都係失敗,共通點都係煮起個麪好"傑"身,所以都係喺舖頭食好啦!蟹粥(大鍋)$200都抵食呀,有3隻蟹,好鮮甜,分量足,我哋6個人分每人都有2-3碗。鮑汁鳳爪同大腸都炆到好入味,尤其鳳爪簡直一咬就可以骨肉分離。鯪魚球大粒彈牙又有魚味,我唔鐘意食魚嘅人,都覺好味。之後友人話見外面閃燈招牌有黑掓牛肉炒麪,話都想試試係咪推介,叫咗個試,原來都係用竹昇麪炸過,脆脆哋都ok喎,牛肉好香黑椒味,而且咬口仲剛剛好,唔會過熟。但魚蛋+豬皮就真係可以唔洗試啦,味道好一般吖。
之前朋友帶過嚟食宵夜,真係一試難忘
2013-01-11
  • 蝦子麪,鮑汁鳳爪,蟹粥
2012-09-22 600 瀏覽
出席完晚宴後,很想出外吃個宵夜,並不是在晚宴吃不飽,而是想嚐嚐地道美食,從資深食友得知這酒店附近有間「六記」,是吃竹昇麵的,上房換了輕便服便出動。出酒店後,沿著這條大街向左走,路上也有些小販街檔,豬骨粥看似不錯,唯已有目的,不作他想,大概走了十分鐘,見到多人聚集於一食肆門前,再看招牌,果然是「六記」。店子地方不大,有幾張桌子,我看看餐單,有自製竹昇麵,蝦籽撈麵,米通鯪魚球,乾炒牛河,炒蜆,水蟹粥等等,雖然樣樣都想試,唯孤掌難鳴,單點一碗雲吞麵試試便算。先留意到雲吞麵的湯,顏色不是一般的清澈透明,而是奶杏色,呷一口湯,味道充滿蝦蟹的鮮味,卻一點也不腥,吃雲吞麵有這種湯感覺不錯,有新鮮感,透過雲吞皮,看到鮮橙色的蝦、啡色的餡料應是肉類了,咬一粒試試,蝦不是爽口的那種,但蝦味很鮮、很濃,配著豬肉的餡料,實在美味,而其主角,自製竹昇麵,顏色偏白,一點鹼水味都沒有,雖不硬身爽口,是軟身的一種,但絕不黏糊,麵質和味道令人舒服,尤其吸收了有蝦蟹味的湯,吃後很有滿足感。很想再來試其他美食,唯公務纏身,若問何日君再來?一切隨緣。

樣樣都想試
很想再來試其他美食,唯公務纏身,若問何日君再來?一切隨緣。

$23 (宵夜)
樣樣都想試
2012-09-06 275 瀏覽
三日兩夜澳門遊巳進入尾聲,今個熱死人嘅晚上,食六記。8個人來到後只需5今鐘便有張大枱。其實這裏卡位欠奉,全部接檯接椅,大部食客食完即走,蟹粥味道來自粥底的米香及膏蟹之甜美,粥亦做棉杰飽肚,契女還加點辣醬拌吃,更令滋味吃上一層樓!蟹肉亦不會鞋,$140一大窩足以惠及三四人,好味!蝦子撈麵麵檔置於室外,這天氣,真替店員感難受。看着姐姐出力地陸完麵條,又使勁地拋走水分,落碗然後加大量蝦子麵條彈牙,蝦子炒得很香,我覺得比祥記稍勝.........不過以我觀察所得,麵沒有加油的(豬油/熟油)!!如果淨吃麵會很寡。錦鹵雲吞,可有可無乾牛河,夠穫氣,味道尚可一試
三日兩夜澳門遊巳進入尾聲,今個熱死人嘅晚上,食六記。
蟹粥
蟹肉亦不會鞋,$140一大窩足以惠及三四人,好味!
蝦子撈麵
麵檔置於室外,這天氣,真替店員感難受。

如果淨吃麵會很寡。
錦鹵雲吞,可有可無
乾牛河,夠穫氣,味道尚可一試
2012-08-28
  • 水蟹粥
  • 蝦子撈麵)
食過一次 員工態度已經好差 十問九唔應 但因為朋友想試 所以無奈再去 我地兩個人 去到無位 自己喺三間鋪來來回回搵位 同職員講無位坐 佢地只會望你一眼然後擦身而過 15分鐘後搵到位坐 叫職員執台 又扮見你唔到(當時成張台都係上一手嘅野食) 坐多10分鐘都係無人理 我行返出去先後同四位職員講 第一個唔出聲 第二個話唔得閒 第三個話做梗其他野 第四個繼續玩手機 我火都黎即刻去同坐喺收銀嘅老世講 點知佢同我講話:「係咁架啦 無人手丫嘛 你咪繼續等囉」我即時入返鋪頭 拉我朋友走 呢啲鋪 此住多客 做少幾個客都無所謂 態度差到不知所謂 請我都唔會再黎!! 最後晒左我地半個鐘時間咩都無食過!
2012-07-26 500 瀏覽
第二次去呢間野食野 lu~~ 去完大三巴由議事庭前地搭的士去六記都係HK$25有找, 大熱天時總好過3 個人行 20 分鐘去 gei 去到就等左十分鐘度啦,門口有好多蟹睇入到去鋪頭望下左手邊就會見到曾蔭權張相 炸駌鴦 -->1. 米通鯪魚球 ﹣﹣ 正!! 外脆內軟好彈牙夠魚味!!唔似出面有d鯪魚球咁唔夠魚味得 d 粉!!2. 炸雲吞 ﹣﹣ 普通啦 夠脆不過少餡 個汁只係普通gip汁(下次叫錦鹵雲吞試下先, 因為見到個汁好唔同)水蟹粥 -- 叫左中 size, 都夠三個人分, 包 2 隻水蟹, 夠蟹 gei 鮮味, 粥底又夠綿, 正!!
第二次去呢間野食野 lu~~

去到就等左十分鐘度啦,門口有好多蟹睇
入到去鋪頭望下左手邊就會見到曾蔭權張相
炸駌鴦 -->
1. 米通鯪魚球 ﹣﹣ 正!!
外脆內軟好彈牙夠魚味!!
唔似出面有d鯪魚球咁唔夠魚味得 d 粉!!
2. 炸雲吞 ﹣﹣ 普通啦
夠脆不過少餡
個汁只係普通gip汁
(下次叫錦鹵雲吞試下先, 因為見到個汁好唔同)
水蟹粥
題外話/補充資料: location: 地方唔多夠就腳, 就算係十六浦行去都要成十分鐘有多, 但係舊區行去就又黑又靜囉 :( environment & service: 食得 local 野就唔好旨意有 都會再去 gei :D:D
2012-07-14
水蟹粥
  • 米通鯪魚球
<<六記>>已經成為我和男友去澳門既代名詞當晚6:30PM去到門口經已有條小人龍排緊隊不過佢地多數都係4,5人所以我地兩個, 搭人地檯就快d入到和男友一人一個蝦籽撈麵, 唔洗爭蝦籽真係落得豪爽, 多到鋪滿整個碟而生麵就很爽口一碟份量我覺得可以接受, 太多就吃不落其他小食炸駌鴦米通鯪魚球同炸雲吞各五隻米通鯪魚球真係好彈牙而點既蜆蚧汁夠咸唔腥, 正!!而炸雲吞炸得唔錯, 冇過火不過個餡就太少喇!! 少到根本唔知食緊咩??最後男友好想食豬大腸份量多豬腸都洗得乾淨味道一般~
<<六記>>已經成為我和男友去澳門既代名詞

當晚6:30PM去到
門口經已有條小人龍排緊隊
不過佢地多數都係4,5人
所以我地兩個, 搭人地檯就快d入到
好多人排隊
和男友一人一個蝦籽撈麵, 唔洗爭
蝦籽撈麵
蝦籽真係落得豪爽, 多到鋪滿整個碟
而生麵就很爽口
一碟份量我覺得可以接受, 太多就吃不落其他小食

米通鯪魚球同炸雲吞各五隻
米通鯪魚球真係好彈牙
而點既蜆蚧汁夠咸唔腥, 正!!
而炸雲吞炸得唔錯, 冇過火
不過個餡就太少喇!! 少到根本唔知食緊咩??

最後男友好想食豬大腸
豬大腸