比我無意間發現到呢間日本野,性價比好高,我同小朋友嘅飯堂又可以加多一間喇!真係冇諗過喺黃大仙屋村商場裏面,竟然有間食物唔錯、打卡又一流嘅日本餐廳。我自己鍾意食刺身、壽司,而小朋友鍾意食烏冬,Menu見到超級多款式,價錢亦都親民,一於入去試下先!聽講呢間餐廳係剛剛重新裝修再營業,我地幫襯當日係平日下午,已坐滿大半,相信呢間餐廳都有唔少捧場客。店內環境簡潔乾淨,如一般列車號,大部份位置係個人吧枱位,亦都預留咗多張寬闊卡座。餐廳主題是忍者,路軌上方LED不停播放的忍者圖案公仔跳來跳去好可愛。呢度係用QR code自助落單,然後食物會由列車經路軌送到,送到嘅時候小車廂會慢慢打開,就好似列車埋站咁,等你拎食物出嚟,小朋友見到列車將食物送到覺得好好玩,小小列車迷就更加唔好錯過。食物: 中午有午餐定食嘅選擇,有好多款揀添!例如壽喜牛肉鍋、刺身定食,我哋點咗兩份午餐同埋散叫咗一份沙律,午餐定食仲可以追加指定小食、壽司、甜品。🥗牛油果三文魚沙律(胡麻汁)$38有沙律菜、青瓜、車厘茄、粟米、仲有滿滿牛油果和大粒三文魚,吃得出食材新鮮,即叫即做,沙律很清新開胃,而三文魚真係大大粒,一啲都唔吝嗇。壽司定食B

比我無意間發現到呢間日本野,性價比好高,我同小朋友嘅飯堂又可以加多一間喇!真係冇諗過喺黃大仙屋村商場裏面,竟然有間食物唔錯、打卡又一流嘅日本餐廳。我自己鍾意食刺身壽司,而小朋友鍾意食烏冬,Menu見到超級多款式,價錢亦都親民,一於入去試下先!

食物:
中午有午餐定食嘅選擇,有好多款揀添!例如壽喜牛肉鍋、刺身定食,我哋點咗兩份午餐同埋散叫咗一份沙律,午餐定食仲可以追加指定小食、壽司甜品

🥗牛油果三文魚沙律(胡麻汁)$38

牛油果三文魚沙律(胡麻汁)

壽司定食B 附木魚湯烏冬 $98
店內使用越光米,真材實料,性價比高!9件壽司真係好豐富呀,唔係放題質素咁細件,魚生都有一般厚度,有芝士吉列炸蝦卷4件、甜蝦、帆立貝、海鰻、三文魚玉子各一。炸蝦卷加上燒過芝士、沙律醬、脆脆飛魚子香口又開胃😋,食一件真係唔夠喉好彩有四件!玉子、甜蝦夠香甜,三文魚、帆立貝,清甜唔腥都幾厚肉、海鰻長長一條有肉汁唔乾。
再加埋煙靭嘅讚岐烏冬,唔係Hea煮㗎,有粟米&鳴門卷,食埋真係超級大滿足!

三文魚子花之戀壽司 $35
三文魚新鮮厚切,加埋三文魚籽沙律醬,好肥美好味道😋

三文魚子花之戀壽司

蒲燒鰻魚、香辣豬頸肉定食 $98
跟餐有日式蒸蛋、胡麻醬豆腐做前菜,真係好豐富呀😍,兩款我哋都好鍾意食!
而鰻魚吸晒醬汁,豬頸肉燒得香脆,加埋下面嘅蛋絲,送飯一流!呢個定食又係會食到好滿足!

蒲燒鰻魚、香辣豬頸肉定食

草莓番石榴乳酸梳打 $12 (午市套餐轉特飲)
草莓酸酸甜甜,下面有少少果肉碎,加埋乳酸梳打水,唔會太甜,好不錯!

斑蘭椰乳紅豆 $12 (午市套餐轉特飲)
呢一款椰香味非常突出,淡淡滲出斑蘭香味,最特別原來係「爆漿紅豆」,咬開脆脆嘅外皮一口爆開紅豆沙,未試過嘅朋友一定要試下!

草莓番石榴乳酸梳打 & 斑蘭椰乳紅豆

綠茶奶凍 $18 (午市套餐加錢$追加)
抹茶味非常香濃,再加埋滑嫩嫩嘅奶凍,仲有「爆漿紅豆」,口味非常夾,值得一試!

綠茶奶凍

環境:
餐廳主題是忍者,裝修風格好有居酒屋嘅味道,枱嘅位置空間夠大,就算叫多款食物都有足夠位置安放,座椅特別寬闊,和隔離的人保持足夠空間,中間亦有間隔,有私人空間。
綠茶喺枱上面自助斟,餐具就放在枱下面的抽屜非常方便,枱夠高,不會頂到膝蓋。
亦有細心考量小孩高度不夠,會提供軟墊可以墊高坐,但不肯定有沒有嬰兒High Chair。

總結: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境舒適有個人風格,可以安心靜靜享受美食,
雖自助落單,但店員細心,服務不錯。食物賣相很不錯,又有列車打卡,而食物新鮮味道不錯,性價比都很高,價錢亦都唔貴。有個人位置及寬闊卡座,所以無論你係一人之境或者一家大細,呢度都照顧得到,值得返兜!

2023-11-23
壽司定食B 附木魚湯烏冬
牛油果三文魚沙律(胡麻汁)
三文魚子花之戀壽司
蒲燒鰻魚、香辣豬頸肉定食