2020-04-04 76 瀏覽
今次再嚟黃大仙鳳凰村的這間隱世台灣美食小店!位置不是十分顯眼,但食物質素卻不是一般貨色,每道菜都包含著老闆娘的心思及烹調技巧,食得出每道食物都是精心製作,加上店舖內很多撐醫護嘅標語!可見老闆娘是有情有義及做事認真嘅人!當然要多多幫襯!今日我就試試店長推介👍🏻嘅台式牛肉麵($48)及刀鋒雞翼($22)作為我嘅午餐。📍台式牛肉麵🍜台式牛肉麵真係食過唔少,但呢度嘅台式牛肉麵真係同坊間嘅牛肉麵有所不同,首先佢嘅台式牛肉比較諗身!而且牛肉有好特別嘅醬汁,食落甜甜地而且很軟滑!加上有少少牛筋,充滿骨膠原,與其他店舖硬實實的台式牛肉相比,簡直係與別不同!而麵嘅質地夠煙韌,很有質感!這原本平凡嘅台式牛肉麵都可以整得咁好食,可見廚師嘅功夫!📍刀鋒雞翼聽老闆娘講這個刀鋒雞翼是他們的鎮店之寶!他們用秘製醬汁醃製,加上蒜香辣椒,便成這個味道特別嘅刀鋒雞翼!食落去少少辣,而且秘製醬汁及蒜蓉很入味,肉質軟硬度適中,果然十分香口美味!這個簡單嘅午餐,平凡嘅食材卻有着不平凡嘅美味!而且價錢相當大眾化!老闆娘又這麼親切招呼,感覺好像同街坊傾偈一樣!這個午餐真是食得很愉快!

📍台式牛肉麵🍜
台式牛肉麵