嘩!鰂魚涌開咗一個新嘅Espresso Alchemy 叫做Origin; 喺鰂魚涌附近返工㗎, IT朋友應該會覺得好開心,佢仲開啟一個新落成嘅大喊地面嗰層。入到去真係要影吓相打卡,暫時來講,應該係我去過咁多間分店最靚裝修嘅。原來已經同之前唔同,可以用手機落單,方便好多。不過紙質嘅菜單堅有佢嘅風味夜晚嚟食嘅時候唔係太多人,應該有啲住喺附近嘅朋友我都係鍾意啲比較健康嘅食物,例如卡邦尼意粉🤪卡邦尼意粉個汁非常之濃郁,熱辣辣非常好食。煙肉係厚切嘅,唔會太鹹或者肥膩,但係肉味道濃郁。意大利粉嘅粗度啱啱好,軟硬度適中。另外新出咗佢係漢堡包,不過我冇食,你見到個小朋友食得好開心。我就叫咗個豬頸肉卷,配芥末醬。豬頸肉烤得非常之靚,唔會太肥,肥瘦均勻。粗幼到啱啱好,配以餐廳非常之新鮮嘅沙律蔬菜。Alchemy最欣賞嘅一定係冷泡茶以及冷泡咖啡系列。今日都係飲返叫咗個最鍾意嘅蘭花紅茶!有個冰波喺杯入邊,非常之寫意另一杯飲品嘅就係伯爵茶朱古力,非常之靚仔醒目,香味濃郁有茶香

夜晚嚟食嘅時候唔係太多人,應該有啲住喺附近嘅朋友
卡邦尼意粉

冷泡紅茶