2022-01-10 1143 瀏覽
多數人都鍾意食鬆軟嘅麵包,但大部分都添加防腐劑同人工酵母。酸種麵包相對比較健康,因為佢只係用麵粉、天然酵母、鹽和水做原料。 香港食酸種包嘅cafe唔多,Levain 喺Quarry Bay開左新店,我又剛剛經過附近所以試吓。新店面積頗大,坐得舒服,又有音樂同裝飾,都幾chill。我試左佢地main menu嘅 baguette w/ Parma ham n gruyere 同 mocha。麵包有成呎長,偏硬但脆嘅,由頭到尾都可以食到Parma ham同gruyere ,幾足料,賣相都幾給引。Mocha真係有驚喜,佢唔似出面一般cafe有靚靚嘅topping,但一飲就知佢係實而不華。一開始係濃濃嘅朱古力味,口感厚滑,隨之而來嘅係咖啡嘅少少酸味,層次豐富。老闆最後送咗我一碟蘋果,佢話配合麵包一齊食又會有另一種味道。我反而覺得飲完杯mocha食件蘋果,個味道幾特別幾fresh。櫥櫃有十多種麵包供選擇,花多眼亂。環境裝修好靚,好chill。

新店面積頗大,坐得舒服,又有音樂同裝飾,都幾chill。

Baguette  w/Parma  ham  n  gruyere

Mocha

櫥櫃有十多種麵包供選擇,花多眼亂。
環境裝修好靚,好chill。

2022-01-07
下午茶