2019-07-25 42 瀏覽
舊同事好耐冇一聚,所以去舊公司側魚涌附近懷緬一下呢間台灣菜。其實以前側魚涌晚飯冇乜好食,有時都會叫呢間外賣,不過去店面食又真係少啲。間鋪唔算好顯眼,亦因我哋去到時間尚早,都未有咩人。(後來就愈坐愈多人)裝潢就都係好似台灣小店行簡約風格。餐牌封面有金沙炒苦瓜($78),一定要叫黎試下啦。佢會連埋啲菜圃一齊炒,所以除左苦瓜同埋鹹蛋黃之外,仲會食到鹹鹹地嘅菜圃,炒嘅時候瓜都會痴返少少鹹蛋黃,而唔會完全分開哂,同埋苦瓜份量比想像中多。呢味係朋友指定菜式,三杯羊肉($115)。台灣任何三杯既小菜都好好食,不過夾羊來炒又真係少D見。羊肉落左好多洋蔥同埋九層塔,多香料調味,所以唉某程度上都掩蓋左羊肉嘅騷味,食落肉質都唔錯,有痴到九層塔嘅香味,幾好送飯。不過如果羊既份量多少少會更好。因為兩個人都幾餓,淨食送都係唔得,叫咗個台式蝦仁炒飯($75)。炒飯豉油有甜甜地,同平時港式都幾唔同,蝦嘅份量都好充足,所以成碗飯真係啖啖蝦肉,好滿足。冇叫野飲,所以叫左個紫菜蚵仔湯($78)。蚵仔就點都唔夠台灣食咁好食喇,但係值得一讚嘅係份量都幾多下嘅,加上可能而家蚵仔當造,所以幾鮮甜,肥美飽滿。另外,佢個豆腐唔係滑豆腐

裝潢就都係好似台灣小店行簡約風格。

餐牌封面有金沙炒苦瓜($78),一定要叫黎試下啦。

冇叫野飲,所以叫左個紫菜蚵仔湯($78)。蚵仔就點都唔夠台灣食咁好食喇,但係值得一讚嘅係份量都幾多下嘅,加上可能而家蚵仔當造,所以幾鮮甜,肥美飽滿。另外,佢個豆腐唔係滑豆腐,係凍豆腐/蜂巢豆腐咁樣,唔會一夾就散,加埋湯入面有啲麻油香,都幾似台灣啲湯!

今次食完又唔知下次幾時先約到呢位舊同事食飯喇!好令人懷念既味道啊!
2019-07-22