2019-07-13 47 瀏覽
今日放工好肚餓, 就去咗附近嘅餐廳食飯, 發現原來有間隱世嘅小店喺鰂魚涌度, a lucky day。入到去, 我哋嗌咗三度送 分別係苦瓜炒羊肉, 金沙四季豆同埋蚵仔酥。我覺得苦瓜炒羊肉真係做得非常之出色, 炒完嘅苦瓜完全冇苦味, 羊肉更加冇騷味, 加埋豆豉調味, 正!苦瓜炒羊肉嘅味道濃郁,似港式嘅小菜,豆豉味好重,親白飯一流,可以食多幾碗至於金沙四季豆, 真係有邪惡又健康, 炒出嚟嘅四季豆好爽脆, 撈埋蛋黃, 食下食下成碟已經食完。最後蚵仔酥係必點之選, 蚵仔炸得香脆,面頭加左啲椒鹽粉。蚵仔好新鮮, 食得出唔係急凍貨。 比起出面啲台灣餐廳, 佢做嘅蚵仔酥更加之出色, 而且分量都非常足, 唔會得一小碟唔夠食下次會去試下個LUNCH!

至於金沙四季豆, 真係有邪惡又健康

下次會去試下個LUNCH!
2019-07-10
  • 蚵仔酥