2012-06-06 836 瀏覽
難得爸爸話要海鮮,就算血壓超標,都唔理住,一於海鮮賀父親節!精挑細選,我地就揀咗鯉魚門,因為阿爸至愛的媽媽未去過沿途見到不同種類的海鮮,爸媽都覺得好有趣[雖然日日都去街市,不過有仔女一齊行,乜都開心D]。事不宜遲,即刻去片睇吓食咗乜: 椒鹽瀨尿蝦,好正。平日阿媽話唔食瀨尿蝦,因為覺得"冇肉食",今次佢大啖大啖咁咬,非常滋味。 "人人有份",跟住上的豉椒蟶子,係姐姐"非佛",一條條,彈彈彈,又真係好美味! "過冷河",食件清清地的豆腐,雖然唔太喜歡佢豉油滿瀉,但好在不失原來豆味! 跟住又係阿媽的粉絲元貝,佢話係最好食 阿媽大人想食肉蟹,所以唔係當造都照叫;好彩都好好味!! 我地再三叮囑佢要原隻蒸,都係斬錯件 又係時候食D菜,好大盤金銀蛋莧菜,好有睇頭 "不是父親節咩?點解全部都係母親至愛" haha...重頭戲,爸想食的薑葱蠔,好有鑊氣,連沙鍋上菜,勁! 佢仲送咗個連怕魚味的家姐都話好飲的魚湯,仲有生果盤。。。究竟承惠多少?。。。 大部份海鮮係去龍門的另一寶號"寶德"買;酒樓再每道餸收加工費HK$70金銀蛋莧菜,約HK$90豆腐,HK$65茶每位,HK$10另有兩碗飯,茶,前菜合共,HK
難得爸爸話要海鮮,就算血壓超標,都唔理住,一於海鮮賀父親節
!精挑細選,我地就揀咗鯉魚門,因為阿爸至愛的媽媽未去過

跟住又係阿媽的粉絲元貝,佢話係最好食

阿媽大人想食肉蟹,所以唔係當造都照叫;好彩都好好味!!
 我地再三叮囑佢要原隻蒸,都係斬錯件

又係時候食D菜,好大盤金銀蛋莧菜,好有睇頭

佢仲送咗個連怕魚味的家姐都話好飲的魚湯,仲有生果盤。。。

究竟承惠多少?。。。[五位用]

金銀蛋莧菜,約HK$90
豆腐,HK$65
茶每位,HK$10
另有兩碗飯,茶,前菜
合共,HK$1,2xx + 肉蟹HK$5xx (購自另一店)  [抵食與否?對於咁叻行街市的媽媽而言,佢梗係心痛啦;不過唔駛自己搞,兩老又食得開心,no problem!!

派頭
有別於一般的花生,前菜已經令人賞心悅目;有蒜蓉青瓜,酸薑皮蛋!好味!!

當然比市區的酒樓寬敞,加上星期日晚,客人不太多,可以好舒服。而且,酒樓有兩層,唔怕冇位。

不過,對香煙有十級敏感的我,嗅到煙味,想必是廂房傳出來的,於是問服務員,"房內係咪有人食煙呀?",誰知服務員A也不笨,立刻回答,"冇呀!",但另一位服務員B露出馬腳,自言自語說,"我閂左門le wor!"有冇食煙,昭然若揭吧!

撇除以上所說的香煙事件,服務員態度尚算良好,亦主動問我們是否需要幫忙影合家歡。

椒鹽瀨尿蝦,正,成呎長!!
豉椒蟶子,好爽,好味!
看,真的很長呢!
香蒸滑豆腐,不錯:-)
粉絲元貝,原汁原味
清蒸肉蟹,啖啖肉
金銀蛋莧菜,好味
薑葱蠔,好鑊氣
"送贈"的魚湯,怕魚味的姐姐也喝了
可以欣賞天后廟
美好海景,心曠神怡
前菜蒜蓉青瓜
題外話/補充資料: 想在市區食海鮮,鯉魚門係好地方,附近又可以欣賞海景,又有天后廟,大家可以試吓!:-)
2012-06-03
父親節
椒鹽瀨尿蝦,正,成呎長!!
豉椒蟶子,好爽,好味!
香蒸滑豆腐,不錯:-)
粉絲元貝,原汁原味
清蒸肉蟹,啖啖肉