2016-03-26 423 瀏覽
今日同男朋友嚟到恒安邨依間餐廳食下午茶,茶餐嘅選擇都算多,小食類,焗飯/意粉,炒粉麵都有。最後我決定食返個鮮茄焗豬扒飯,跟餐要咗杯凍檸茶,而男朋友就要咗XO醬乾炒肉片河,跟餐要佢至愛嘅凍咖啡☺飲品方面不過不失,正常。等咗陣我嘅焗飯就送上喇,賣相尚可,汁嘅顏色並唔係蕃茄嘅鮮紅色,食落似燒汁多於茄汁,但可以接受,豬扒唔錯,幾香口,飯嘅份量都足夠,茶餐$28有個焗飯都算唔差了,不過飲品就要加錢先有。到我食咗半個飯男朋友個炒河先到,開頭佢仲話我嗌焗飯一定等好耐,估唔到佢果個仲耐過我😂炒河賣相一般,顏色太深,可能師傅落老抽重手咗😂但聞落幾香,我試咗啖,味道唔錯喎,食到XO醬嘅微辣,河粉亦炒得有鑊氣👍不足之處係肉片炒得太乾身,食落好硬,同埋河粉太碎,男朋友最後要用匙羹輔助先食到😅
鮮茄焗豬扒飯
XO醬乾炒肉片河