2023-02-26 280 瀏覽
剪完頭髮,時間上有啲尷尬,因為係啱啱過咗下午茶時間,但食晚飯又太早,於是就搭車去馬鞍山商場行吓街先。先去超市巡咗一輪,一落樓就睇到呢間餐廳,反正一個人,咁就求其食啲嘢就算。晚飯餐牌上都係喇叻、肉骨茶、鷄飯等,睇到隔離抬碗叻沙好似幾好,所以我就嗌咗碗魚蛋滲滲喇沙。因為喺晚飯,叫嘢飲有優惠,我就加咗三蚊要咗杯凍薏米水。碗滲滲喇沙當然係麵同米粉兩溝,麵嘅份量極多,唔怕食唔飽。其實呢碗嘢冇乜料,只有啲芽菜,幾個豆卜,半隻雞蛋同埋四粒魚蛋,好在啲魚蛋都叫做爽口,但係60幾蚊一碗,其實絕大部份都係麵條。至於嗰湯底真係好一般,我嫌佢冇乜味道,只係個樣似叻沙,亦都唔夠辣。唔記得咗講,上枱嘅時候有半粒金桔擺喺個湯羹上,只不過得半粒,溝埋落啲叻沙湯內食唔到任何變化。呢間餐廳唔係差嘅,只不過今晚叫得唔好,如果真正想食娘惹美食,咁就真係唔好叫呢碗嘢囉。

魚蛋滲滲喇沙

2023-02-26