2014-12-02 758 瀏覽
一家人食飯,本來想去另外一間小廚食,但因為人太多,所以轉陣去酒樓!有先頭部隊去等位,有位先叫我們起行,5大2小坐大廳中間圓中枱!大廳分兩大陣營,一邊食打邊爐,一邊晚飯小菜!我們坐小菜一面!店員會先上茶連一個熱水壺!(咁就唔使加咁多次水)冷氣超凍(可能另一邊火鍋緊,要加強冷氣,但我們呢邊小菜就頂唔順),大家加衫都頂唔順!肥髀直程再問店員攞披肩,大家揀好菜,叫店員落單,因為有叫大閘蟹,所以叫店員其他餸遲啲上!老三陽大閘蟹:$38一隻,6隻蟹比三套工具! 唔夠分!鉸剪都可以共用,唔通要共用膠匙?  雖然價錢平,蟹身有好多膏,啲膏漿口,黑醋內有蔥碎,點蟹好好味!但唔會有薑茶提供!食完店員有比濕紙巾抹手!鮑汁忟伊麵:鮑汁忟得入味!伊麵煙韌!夾雜鮮菇,好味!原汁原味西洋菜:清湯西洋菜,好清甜,西洋菜嫩口!好好味!大家連湯都清埋!燒腩仔:燒肉淋身,表皮香脆,肥瘦相間!不過黃芥辣好浠!完全掛唔到上燒肉!失色!七味豆腐:外脆內軟,豆腐好滑,表面灑七味粉,香但唔辣!好好味!脆皮燒雞半隻:本來想叫乳鴿,但賣晒,所以轉燒雞,雞皮好脆,雞肉嫩滑,點甜豉油好味!清蒸青斑仔:青斑唔大條,蒸得剛好,魚肉嫩滑,仲要

老三陽大閘蟹:$38一隻,6隻蟹比三套工具!
唔夠分!鉸剪都可以共用,唔通要共用膠匙?

鮑汁忟伊麵:鮑汁忟得入味!伊麵煙韌!夾雜鮮菇,好味!

清蒸青斑仔:青斑唔大條,蒸得剛好,魚肉嫩滑,仲要蔥絲好嫩脆,索埋豉油一齊食!好味!

食物水準唔錯,人手唔係好夠,已經唔使點加水(熱水壺湛到無水,我都舉手加了一次水)全餐飯無換過碟,每次都要舉一陣手,吊高個頭一陣先有人理!不過叫到店員嘅時候都好禮貌,好像肥髀好凍,我問店員攞披肩都好爽手,披肩綠色格仔布!乾淨企理!都唔係話無服務!
老三陽大閘蟹
椰皇燉燕窩