2022-12-26 1128 瀏覽
朋友係香港仔地膽,嗰日出開香港仔,佢就話帶我去食好西,所幸,好西真係好西。魚皮我平時唔係幾食,但係朋友話呢度嘅薑蔥魚皮喺必食之選,咁我就試吓啦,點知真係食到停唔到口,佢嘅魚皮一啲都唔腥,唔會滑潺潺。估你都估唔到,魚皮嘅質感竟然係爽脆。加埋薑蔥同甜豉油一齊食,我話俾大家聽我係打包左一份返屋企嘅。(不過返屋企之後味道真係有距離,所以都係堂食好)金沙魷魚,個鹹蛋味非常之香,絕對唔係出邊嗰啲所謂金沙得少少鹹蛋就算。佢個鹹蛋仲唔知用咗咩方法令到佢係流沙嘅,coat咗喺炸魷魚嘅面度,就算熱氣都要繼續食。另外掛住食唔記得影相嘅係乳鴿同埋沙薑雞腳。乳鴿都炸得香脆,不過我本身對乳鴿一般,但係我啲朋友都食到舔舔脷。沙薑雞腳非常入味,選腳趾都在所不惜。其中一個招牌菜係蜜糖薯仔牛柳粒,呢個就相對頭兩個菜式較為失色,亦都同我食開嘅另一間小炒有距離。牛肉有啲銀,薯仔亦都唔脆。豆腐海皇羹就好一般,生粉多咗啲,材料唔太夠。本身朋友話呢度個石鍋芥蘭好好食,不過因為我唔太鍾意食芥蘭,而非常之鍾意食豆苗,就問店家可唔可以做石鍋豆苗,店家話可以。上菜嘅時候的確好香,但係豆苗都係適宜用蟹肉或者瑤柱扒多過石鍋,所以個味道唔係好夾

豆腐海皇羹就好一般,生粉多咗啲,材料唔太夠。

本身朋友話呢度個石鍋芥蘭好好食,不過因為我唔太鍾意食芥蘭,而非常之鍾意食豆苗,就問店家可唔可以做石鍋豆苗,店家話可以。上菜嘅時候的確好香,但係豆苗都係適宜用蟹肉或者瑤柱扒多過石鍋,所以個味道唔係好夾。

最後就算已經好飽,但係都加咗個豉椒炒雙蚌米粉底。雙蚌冇咩特別,但係個精華係個米粉,煎到香香脆脆,再點埋啲豉椒汁,飽都要繼續食。

最後要一提嘅係,以上嘅食物係我哋三個女仔一餐之內叫嘅,雖然食淨少少打包左,但係都真係好誇張。(後記,我哋之後仲去咗食糖水