2016-09-07 686 瀏覽
正所謂,星期日,「家庭日」。屋企人話突然想食點心,當然要陪佢地品嚐!難得星期日,就聽朋友介紹,走香港仔一躺,為左食呢間。我地叫左個魚翅海皇灌湯餃、黑胡椒沙嗲金錢肚、遠年陳皮牛肉球、濃湯魚肚鮮竹卷。精緻的魚翅海皇灌湯餃,味道唔會太濃郁,皮薄餡靚,餡料份量十足,值得一試。懷舊嘅點心唔止蝦餃、燒賣‧‧‧仲有呢個不能忘記嘅味道 ─ 黑胡椒沙嗲金錢肚。辣辣地嘅爽嫩金錢肚,食落有口感,唔怕話太靭,襯托上紅椒及綠椒,再配上豐富嘅黑胡椒沙嗲汁,確實是豐富你口感。牛肉球食得多,但加入左陳皮嘅製法,你又食過未。爽口彈牙嘅牛肉球及爽甜嘅腐皮,食落仲有香濃嘅陳皮嘅味道;我自己就鐘意食香茜,所以我覺得可以落噃多D,然後再配上喼汁,味道會不同;口感會再好少許!蠔皇鮮竹卷就食得多,但呢款鮮竹卷─濃湯魚肚鮮竹卷,我就初次品嚐!食落味道唔會太濃,鮮甜爽口的嘅魚肚,配上濃香嘅魚湯,滋味無比。我就誠意推介呢款食物俾大家
正所謂,星期日,「家庭日」。

魚翅海皇灌湯餃
黑胡椒沙嗲金錢肚