2022-07-16 438 瀏覽
𝒯𝒶𝒾𝓌𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝒾𝓃𝑔 𝒴𝒾成日都話青衣係美食沙漠,果日沿著海邊行左好耐都淨係見到d連鎖餐廳,終於係最後一刻見到呢間台灣野。餐廳裝修滿滿台灣味,有個假既車站售票處,牆上又有鐵路壁畫,加上微黃既燈,感覺温馨。🌟阿里山招牌紅燒牛肉麵 ($60)牛肉非常厚切,而且係有筋果種,煮得好入味。湯底有種好濃厚既藥材味,加上酸菜,我個人幾鐘意,忍唔住一啖接一啖咁飲。不過個我麻麻地呢隻麵,比較似油麵🤣但整體都有驚喜😍😍🌟香酥排骨肉燥乾拌麵(麻醬味/蔥油味) ($62)乾拌麵有大量炸蒜同蔥,非常香口,麵底都係油麵。炸排骨感覺一般,炸粉偏厚同比較乾身。🌟逢甲鹽酥雞($15)𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵 可以加錢配小食,試下夜市必點既鹽酥雞。雞件比想像中瘦小,食到炸粉多過肉,不過就有𝘥味粉好香口🤣飲品試左🌟古早冬瓜茶同🌟台灣奶茶,奶茶偏淡口,冬瓜茶正常。食食下原來已經二點幾,好多人黎食𝘵𝘦𝘢,個𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 價錢好似3 40 而且多選擇,下次可以再試下。📍阿里山鐵路便當 𝐀𝐥𝐢𝐬𝐡𝐚𝐧 𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧青衣長環街4號翠怡花園一座地舖6號舖

🌟阿里山招牌紅燒牛肉麵 ($60)

🌟香酥排骨肉燥乾拌麵(麻醬味/蔥油味) ($62)

🌟逢甲鹽酥雞($15)

飲品試左🌟古早冬瓜茶同🌟台灣奶茶,奶茶偏淡口,冬瓜茶正常。

📍阿里山鐵路便當 𝐀𝐥𝐢𝐬𝐡𝐚𝐧 𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧
青衣長環街4號翠怡花園一座地舖6號舖