2023-06-29 113 瀏覽
#fridayla_cheungchau最近越黎越中意香港離島繼之前去完南丫島 & 浦台島之後事隔4年,我同L小姐又入咗長洲順便回味多年前拍拖的回憶!🤣假期的長洲真係好多人😳而且比以前多咗好多熱色店鋪去之前search到有一款打卡的平安Tiramisu所以一落船,就二話不說去試😍 💘💘💘快人快語💘💘💘 *️⃣位於長洲的Summer & Autumn Cafe,主打意粉,特色咖啡及甜品,是長洲比較少有的打卡店;當日到訪,適逢落雨,不少路人都被店外的打卡小座位吸引而駐足,可惜店內人客已滿,見證住幾班遊客都要摸門釘;所以如果人數較多而希望到訪,不妨先IG inbox佢地詢問!💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣平安tiramisu💲48💭這道平安tiramisu以經典的意式甜點為基礎💭揉合長洲太平清醮的傳統平安包概念😍💭打卡一流!每一口都散發出濃郁的咖啡💭以及香濃的芝士味道,仲有微微酒香!2️⃣花生醬奶蓋巴斯克💲58💭聽店主講,店內的巴斯克會轉換口味💭今期就流行花生醬,入口是花生的香濃與奶蓋的濃郁配合🤤🤤💭有別於一般的口味,能夠帶比客人獨特的口味體驗3️⃣泰式大蝦意粉💲98💭成個意粉擁有豐富的泰國風味😍💭大
#fridayla_cheungchau

最近越黎越中意香港離島
繼之前去完南丫島 & 浦台島之後

事隔4年,我同L小姐又入咗長洲
順便回味多年前拍拖的回憶!🤣

假期的長洲真係好多人😳
而且比以前多咗好多熱色店鋪

去之前search到有一款打卡的平安Tiramisu
所以一落船,就二話不說去試😍

💘💘💘快人快語💘💘💘

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣平安tiramisu💲48
💭這道平安tiramisu以經典的意式甜點為基礎
💭揉合長洲太平清醮的傳統平安包概念😍
💭打卡一流!每一口都散發出濃郁的咖啡
💭以及香濃的芝士味道,仲有微微酒香!

2️⃣花生醬奶蓋巴斯克💲58
💭聽店主講,店內的巴斯克會轉換口味
💭今期就流行花生醬,入口是花生的香濃與奶蓋的濃郁配合🤤🤤
💭有別於一般的口味,能夠帶比客人獨特的口味體驗

3️⃣泰式大蝦意粉💲98
💭成個意粉擁有豐富的泰國風味😍
💭大蝦新鮮彈牙,而且配上泰式調味料和香料
💭微辣得黎又充滿香氣,同L小姐連d醬汁都清埋

4️⃣冰橙美式💲55
💭夏天飲真係一流。,冰塊剛好緩和橙汁的酸
💭混合埋咖啡,竟然變成一杯入口甘甜的飲品!

5️⃣花生醬奶蓋咖啡💲58
💭這款花生醬奶蓋咖啡同樣以花生醬和奶蓋為主打
💭頂層是十分濃郁的花生醬奶蓋,齋食會覺得太甜
💭但如果配合埋咖啡飲,就剛剛好🤤

6️⃣烤布里芝士配法包💲88
💭成個布里芝士經過烤制後,外層酥脆
💭但內部融化得恰到好處😍
💭搭配法包帶點蒜蓉一同享用🤤
💭出奇地好食!

🔘注意店鋪逢星期三休息!

◤ Summer & Autumn ◥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺️∶長洲新興街98號地舖
🍟Food:🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #長洲 #cheungchau #太平清醮 #平安 #平安包 #長洲美食 #長洲好去處 #放假 #cafehoppinghk #cafe #香港cafe #香港美食