2016-12-26 3339 瀏覽
為食豬嚟到長洲玩,趁機試下呢間想試好耐嘅小店。小店個名夠晒破格,入面好raw嘅裝修一樣有特色,符合幾位年青人店主嘅風格。睇返menu,小店賣嘅係泰國菜,雖然選擇唔多,但由小食主菜飲品到甜品都一應俱全。為食豬為咗留肚食其他小食只係少少哋咁嗌咗炒金邊粉,芒果煎糯米飯,一杯青流特飲同一杯龍情蜜意。泰式炒金邊粉: 一上枱就聞到好香嘅魚露味,而且好細心咁喺碟邊放咗啲砂糖同辣椒粉,方便客人自己調整辣度。為食豬就冇加糖/辣椒粉,食原味。其實就咁咩都唔加都有少少辣,但可以接受。魚露味好香,酸酸辣辣好開胃。份量唔多,配料都好豐富,有三隻大蝦仲有好多蔬菜。芒果煎糯米飯: 呢道係為食豬最期待嘅,都冇令為食豬失望。煎糯米飯有3塊配半邊芒果,加上大量嘅椰汁。煎糯米飯食落外面好脆,入面保留住糯米飯嘅煙韌口感,加上椰汁食竟然有啲似煎椰汁年糕。芒果幾甜,如果可以再多啲就更好。青流特飲: 個底應該係啤酒,加上檸檬後好清爽,雖然有酒精但好易入口。為食豬好鍾意佢充滿異國風情嘅presentation。龍情蜜意: 其實係熱嘅杞子龍眼蜜,用料都幾足,起碼有5粒龍眼,唔算太甜,感覺好養生。
為食豬嚟到長洲玩,趁機試下呢間想試好耐嘅小店
芒果煎糯米飯: 呢道係為食豬最期待嘅,都冇令為食豬失望
。煎糯米飯有3塊配半邊芒果,加上大量嘅椰汁
。芒果幾甜,如果可以再多啲就更好